Cod rutier 2024. Cum semnalizezi si cum te incadrezi pe banda daca virezi stanga la giratoriu

Cod rutier 2024. Cum semnalizezi si cum te incadrezi pe banda daca virezi stanga la giratoriu
📅 2024-11-14

Când este obligatorie folosirea luminilor de semnalizare?

Semnalizare schimbării direcției de deplasare este menită să prevină producerea unor accidente în trafic.

„Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare”, stabilește Art. 116 din Codul Rutier.

De asemenea, atunci când efectuezi întoarcerea vehiculului de pe un sens de mers pe celălalt, prin manevrare înainte şi înapoi sau prin viraj, trebuie să semnalizezi.

Semnalul trebuie dat cu cel puțin 50 de metri înainte de a face virajul, dacă circuli în localitate. În afara localității, ești obligat să semnalizezi cu cel puțin 100 de metri înainte.

Iar dacă mașina are o defecțiune și ai oprit pe marginea drumului, ai obligația de a porni luminile de avarie.

Cum semnalizezi și cum te încadrezi pe bandă dacă virezi stânga la giratoriu?

Legea stabilește că un conducător auto e obligat să semnalizeze de fiecare dată când schimbă direcția de mers. La fel și în cazul în care trece de pe o bandă pe alta. Iar acest semnal trebuie dat înainte de efectuarea manevrei.

De asemenea, în cazul unui drum cu mai multe benzi de circulație, dacă faci stânga la giratoriu, trebuie să alegi banda din stânga înainte de a  intra în intersecție.

„M-am încadrat pe banda din stânga, pentru că vreau să fac stânga sau să mă întorc. Pătrund în sensul giratoriu tot pe banda din stânga. Și când vreau să ies, mă asigur din dreapta. Deși e legal, nu recomand să faci stânga de pe banda 1 într-un sens giratoriu cu mai multe benzi. Riști să încurci traficul și chiar să fii implicat într-un accident”, a explicat pentru ProMotor polițistul Tavi Perțea, care a publicat și pe YouTube un clip despre cum se conduce corect în sensul giratoriu.

Desigur, trebuie acordată atenție și marcajelor și indicatoarelor rutiere montate înaintea și în interiorul sensului giratoriu.

Pentru că, în unele situații, acestea interzic, de exemplu, efectuarea virajului la stânga de pe banda 1. Sau îi obligă pe cei de pe banda 2 să circule exclusiv la stânga.

„Semnalizare este, de asemenea, foarte importantă. Dacă fac un viraj la stânga, semnalizez stânga atâta timp cât țin de volan stânga. Iar când urmează să ies din giratoriu, semnalizez dreapta, mă asigur, acord prioritate dacă e cazul și apoi părăsesc intersecția”, a mai explicat ofițerul.

Rolul semnalizării este de a-i anunța, atât pe cei din spate sau de lângă noi, cât și cei care așteaptă să intre în sensul giratoriu, în ce direcție vrem să ne deplasăm.

Conform legii, toți cei care schimbă direcția fără a semnaliza, riscă să fie amendați.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni […] nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers”, stabilește legea 195/2002.

Așadar, cei care nu semnalizează când ies sau pătrund în sensul giratoriu pot primi o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă. Deci, o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.

„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, prevede Codul Rutier la Art 107, pct. 1 (1).

Ceea ce înseamnă că, semnalul stânga trebuie menținut în permanență, până la părăsirea giratoriului. Iar înainte de a părăsi intersecția, trebuie activat semnalul dreapta, respectând toate regulile de acordare a priorității.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Europa, la un pas de a renunța la gazul rusesc

Germania a avertizat terminalele de import de gaze controlate de stat să refuze orice încărcătură de gaze naturale lichefiate (GNL) provenită din Rusia, după ce a conducerea ţării a fost notificată în legătură cu un transport programat, scrie o publicație internațională.

Amendă uriașă pentru Facebook, în Uniunea Europeană. De la ce a pornit totul

Meta, compania mamă a Facebook, a fost amendată de Comisia Europeană cu aproape 800 de milioane de euro. „Meta și-a legat serviciul de mică publicitate Facebook Marketplace de rețeaua sa de socializare personală Facebook și a impus condiții nedrepte altor furnizori de servicii online de mică publ...

Cu arată buletinele de vot pentru referendumul lui Nicușor Dan/DOCUMENT

Biroul Electoral Central a stabilit cum vor arăta buletinele de vot pentru referendumul organizat la cererea primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan.

Beneficiile consumului de pătrunjel. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Patrunjelul, unul dintre cele mai întâlnit ingrediente din rețetele de ciorbe ar putea ascunde o mulțime de proprietăți benefice organismului. Nutriționiștii recomandă să-l incluzi în dieta ta cât mai des. Descoperă și tu care sunt beneficiile consumului de pătrunjel asupra organismului.

Cod rutier 2024. Cum semnalizezi și cum te încadrezi pe bandă dacă virezi stânga la giratoriu

Legislația stabilește că orice manevră de schimbare a direcției de mers, chiar și pe un drum cu prioritate, trebuie semnalizată. În felul acesta, șoferul va notifica pe ceilalți participanți la trafic în ce direcție intenționează să se deplaseze.

Orașul unde trenul trece în viteză pe lângă masa de la terasă. Clienții își beau cafeaua cu acceleratul lângă ei

Într-o țară din Asia, există un oraș unde viața cotidiană a unei străzi pulsează în ritmul unei simfonii neobișnuite. Aici, trenurile trec cu o viteză uluitoare pe lângă terasele aglomerate, făcând să tremure masa și ceașca plină de cafeaua proaspăt preparată. Clienții, adânciți în conversații și...

14 noiembrie: Ziua Mondială a Diabetului. Ce impact are boala asupra vieții a milioane de oameni

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului, marcată pe 14 noiembrie, ne reaminteşte de impactul acestei boli asupra vieţii a milioane de oameni.

Ministrul Economiei are în plan modernizarea Fabricii de Arme de la Cugir. „Vor fi modernizate liniile de producţie a muniţiei standard NATO”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat joi, la Cugir, că fostul management al Fabricii de Arme din oraş nu a cheltuit banii pe care i-a primit pentru modernizarea unei hale şi, de asemenea, că s-a axat pe un singur contract.

Poliţist din Mureş, reținut pentru că vindea maşini second-hand și înscena accidente, pentru a frauda despăgubiri pe polițe RCA

Un polițist de la IPJ Mureş a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că a adus în țară şi a vândut, timp de trei ani, maşini second-hand. În acelaşi dosar a fost reţinut şi un complice care provoca accidente cu unele dintre autoturismele respective pentru a încasa bani despăbubiri pe polițe...

Cum vor arăta furtunile din România. Fenomene meteo extreme în țara noastră

Clima tot mai caldă îngrijorează oamenii de știință din țara noastră. Aceștia preconizează schimbări în modul în care se vor forma furtunile cu grindină de mari dimensiuni, iar în Maramureș și Moldova vor apărea genul acesta de fenomene meteo. Furtunile vor deveni din ce în ce mai dese și vor fi ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.