Cine este Alexandr Stoianoglo, procurorul penal care vrea sa o elimine pe Maia Sandu. Politicianul sustinut de rusi, la un pas de a prelua Moldova

Cine este Alexandr Stoianoglo, procurorul penal care vrea sa o elimine pe Maia Sandu. Politicianul sustinut de rusi, la
📅 2024-10-21

Alexandr Stoianoglo are 57 de ani și a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, după care a fost angajat în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău în calitate de ajutor al procurorului-șef, ulterior, procuror superior. Stoianoglo a fost procuror la Procuratura Găgăuzia în perioada 1995–2001. În anul 2001, s-a transferat la Chișinău, în funcția de adjunct al procurorului general.

Stoianoglo a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi 2009–2010 și 2010–2014, în cadrul Partidului Democrat din Moldova. El a fost vicepreședinte al Parlamentului în 2009–2010, iar în al doilea mandat de deputat a fost președinte al Comisiei pentru securitatea statului, apărare și ordine publică. Stoianoglo a candidat de două ori pentru funcția de guvernator/ bașcan al Găgăuziei, unde nu a reușit să intre niciodată în turul al doilea.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut și arestat pe 5 octombrie 2021, chiar în clădirea Procuraturii Generale, când deținea funcția șef al instituției. Totul după ce Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat o sesizare depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva acestuia.

Ursula von der Leyen: "În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă”

Deputatul PAS Lilian Carp l-a acuzat public, în octombrie 2021, pe procurorul general Alexandr Stoianoglo de corupere pasivă și abuz în serviciu.

Stoianoglo a stat în arest la domiciliu până în luna martie 2022, și ulterior a fost sub control judiciar. Candidatul la prezidențiale în republica Moldova a respins toate acuzațiile și s-a declarat nevinovat.

Pe 26 septembrie 2023 Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general, printr-un decret, semnat de președinta Maia Sandu. În septembrie 2024 dosarul pentru abuz în serviciu a ajuns la Curtea Supremă de Justiție care a decis reexaminarea în instanța de fond. Acțiunea de revizuire a fost posibilă în urma constatării de către CEDO a încălcării dreptului de acces la justiție pentru ex-procurorul general.

Actele de sabotaj ale Rusiei în Europa ar putea lua amploare, avertizează specialiștii. Tensiuni după alegerile din Moldova

Guvernul Republicii Moldova trebuie să-i achite procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, 3600 de euro cu titlu de prejudicii morale. Este decizia pronunțată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în cauza Stoianoglo contra Moldovei.

Stoianoglo a fost cercetat penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu pentru că ar fi acordat unui procuror din subordine un premiu pentru că a ieșit din activitate. Fostul procuror general a fost achitat în prima instanță.

În decembrie 2021, foștii colegi ai lui Stoianoglo au deschis un nou dosar pe numele său în legătură cu publicarea unor conversații dintre fostul procuror anticorupție Viorel Morari și șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Mesajul lui Nicolae Ciucă după primul scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova: „Rezistați! România este alături de voi”

Stoianoglo a menționat că a făcut publice informații care „au fost de interes public sporit” și erau despre „acțiunile ilegale ale lui Viorel Morari”, și nu țin de viața personală. Stoianoglo a explicat că statutul procurorului „îi interzice să transfere orice informații legate de activitățile sale profesionale, precum și să contacteze direct cu reprezentanții autorităților și statelor străine”. El a mai menționat că datele pe care le-a prezentat oficial au fost separate de dosarul de îmbogățire ilicită pe numele lui Morari.

Alexandr Stoianoglo este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Milionarul a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după ce a ispășit patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică.

Veaceslav Platon l-ar fi plătit pe Alexandru Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare. Dezvăluirea a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie prin care a anunţat că fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr.

De asemenea, afacerile familiei Stoianoglo au fost investigate de presă, iar sume uriașe din Ucraina au fost găsite în conturi. Banii ar fi provenit de la două firme paravan ce desfășoară activitate în regiunea Odesa. 

Prima reacție a Rusiei la alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova. Pe cine acuză de imixtiune în procesul electoral

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Poate fi reciclată bateria unei mașini electrice? Specialiștii auto demolează cel mai vehiculat mit

Unele dintre cele mai vehiculate afirmații legate de bateriile autoturismelor electrice sunt că procesul de producție este foarte poluant, că sunt periculoase în timp exploatării și că sunt imposibil de reciclat. O recentă analiză făcută de o revistă de specialitate artă că lucrurile nu stau delo...

Cine este Alexandr Stoianoglo, procurorul penal care vrea să o elimine pe Maia Sandu. Politicianul susținut de ruși, la un pas de a prelua Moldova

Republica Moldova este măcinată de influența propagandei dirijate de oligarhi ce au legături cu Moscova. Fostul președinte Igor Dodon încearcă să-l ducă la palatul prezidențial pe fostul procuror general al republicii Alexandr Stoianoglo. Fostul șef al procuraturii are mai multe dosare penale, du...

21.900 de lei – rezervarea unui loc de parcare în centrul Aradului. Subiectul a încins rețelele de socializare

Actualizarea regulamentului de parcări cu plată în Arad a provocat un val de reacții negative pe rețele de socializare, după ce oamenii au descoperit că tarifele pot ajunge chiar și la zeci de mii de lei de an.

Capcanele citatelor motivaționale. Cum ne pot face mai mult rău decât bine, explicația unui psiholog

Într-o lume în care căutăm constant inspirație și motivație, citatele motivaționale au devenit o parte integrantă a vieții cotidiene. Acestea apar în social media, în cărți de dezvoltare personală și în diverse forme de comunicare, având potențialul de a ne energiza și de a ne transforma gândirea...

Cum sa eviti păcălelile cu fondul de rulment și fondul de reparații, dacă stai la bloc

În viața la bloc, gestionarea resurselor financiare comune poate deveni uneori complicată, mai ales când vine vorba despre fondurile de rulment și cele de reparații. Deși aceste fonduri sunt esențiale pentru bunăstarea comunității și pentru întreținerea spațiilor comune, este important să fim vig...

Incident bizar în București. 13 autoturisme care staționau, LOVITE de o șoferiță care a pierdut controlul mașinii

Treisprezece autoturisme staționate într-o zonă adiacentă Şoselei Mihai Bravu din București au fost avariate, luni seară, după ce o șoferiță a pierdut controlul asupra direcției de mers, posibil din motive medicale.

Nicolae Ciucă și Nicușor Dan, întâlnire informală cu oamenii de afaceri

Președintele PNL și candidatul partidului la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, alături de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, au avut luni seară o întâlnire informală cu oamenii de afaceri.

Prima reacție a Rusiei la alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova. Pe cine acuză de imixtiune în procesul electoral

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE desfăşurate duminică, conform declaraţiilor făcute luni de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, ...

Terapia cu coșciuge. Moda macabră din Rusia pentru care oameni plăteasc sume uriașe

Un nou trend macabru, mai ales în contextul conflictului din Ucraina, fare furori în Rusia. Este vorba despre așa-numita "terapie cu coșciuge", care le promite celor care o ''urmează'' o experiență unică și profund provocatoare.

Beneficiile extraordinare ale plantei pe care o găsim chiar lângă casă. Puțini știu câte boli tratează Mâna Maicii Domnului

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică. Înfloreşte de primăvară până vara iar mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul preferinţelor celor care vor să îşi decoreze ex...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.