Alegeri Prezidentiale 2024. Care este ordinea candidatilor pe buletinele de vot. Reguli in sectia de votare

Alegeri Prezidentiale 2024. Care este ordinea candidatilor pe buletinele de vot. Reguli in sectia de votare
📅 2024-11-19

Lista candidaților la alegerile prezidențiale și ordinea lor de pe buletinele de vot:

• Poziția nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
• Poziția nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
• Poziția nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat
• Poziția nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Național Liberal
• Poziția nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România

• Poziția nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent
• Poziția nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent
• Poziția nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Națională
• Poziția nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie

• Poziția nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forța Dreptei

• Poziția nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent
• Poziția nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent
• Poziția nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
• Poziția nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Urnele se deschid la ora 7:00, iar votarea se încheie la ora 22:00. Din momentul deschiderii secţiilor de votare şi până la închiderea acestora, este interzisă comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul locului unde sunt organizate.

În plus, potrivit Biroului Electoral Central, sâmbătă şi duminică, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2024, respectarea regulilor în secția de votare este esențială, iar încălcarea acestora poate atrage sancțiuni, fie sub forma contravențiilor, fie ca infracțiuni, în funcție de gravitatea faptei. Potrivit Articolului 387 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, sunt enumerate mai multe forme de fraudă la vot, fiecare fiind considerată o încălcare severă a legii.

Așadar, conform legii, următoarele fapte constituie fraudă la vot și se pedepsesc penal:

  • Votul ilegal, care se referă la exprimarea votului de către o persoană care nu are acest drept.
  • Votul multiplu. Este vorba despre votarea de două sau mai multe ori în cadrul aceluiași proces electoral.
  • Introducerea multiplă de buletine. Depunerea în urnă a mai multor buletine de vot decât permite legea pentru un singur alegător reprezintă fraudă la vot.

De asemenea, utilizarea unor acte false sau buletine de vot contrafăcute este sancționată sever:

  • Folosirea unui act de identitate fals, nul sau al altei persoane;
  • Introducerea în urnă a unui buletin de vot fals.

Ce pedeapsă se aplică

Pentru oricare dintre aceste fapte, legea prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani, amendă, aplicată în funcție de circumstanțe, dar și interzicerea unor drepturi, cum ar fi dreptul de a alege sau de a fi ales.

Fotografierea sau filmarea buletinului de vot

De asemenea, pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 9015 privind prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot este prevăzută o amendă de la 600 lei la 1.000 lei, scrie roaep.ro.

Aceste prevederi au scopul de a proteja integritatea procesului electoral și de a descuraja tentativele de manipulare a rezultatelor votului. 

Cum se desfășoară votarea

ROAEP a explicat și cum trebuie să se desfășoare procesul de votare. Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Ulterior, SIMPV semnalează dacă:

  • persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv dacă persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin;
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea “VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Noua modă în rândul tinerilor: Bărbații au ajuns să cheltuiască mai mulți bani pe operații estetice decât femeile. Care sunt procedurile lor preferate

Bărbații cheltuiesc mai mult decât femeile pentru operații estetice. Această tendinţă este în creştere semnificativă printre cei sub vârsta de 25 de ani.

Trafic blocat pe DN1, între Predeal și Azuga. Un camion a luat foc - VIDEO

Circulația rutiera este oprită în totalitate pe DN1, între stațiunile Predeal și Azuga, după ce un camion a luat foc. Reprezentanții Centrului INFOTRAFIC estimează reluarea circulației în condiții normale după ora 20.30.

Vulcanul Sacru din Noua Zeelandă: Cum a primit aceleași drepturi legale ca o persoană

O imagine din satelit surprinde Muntele Taranaki din Noua Zeelandă, un vulcan sacru înconjurat de un cerc perfect de copaci deformați.

Alegeri Prezidențiale 2024. Care este ordinea candidaților pe buletinele de vot. Reguli în secția de votare

Românii sunt chemați la urne duminică, 24 noiembrie, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. 13 candidați s-au înscris în cursa electorală pentru cea mai înaltă funcție din stat, după ce Ludovic Orban s-a retras din cursă și și-a arătat susținerea pentru Elena Lasconi. Al doilea tur este p...

Monica Pop distruge mitul ecranului de calculator și al ochelarilor cu lentile speciale. Renumitul oftalmolog a dezvăluit cât de simplu este să ne protejăm vederea

Medicul oftalmolog Monica Pop vine cu precizări importante în legătură cu efectul nefast pe care-l are asupra vederii munca în fața ecranului de calculator. Renumitul specialist a precizat că o serie de măsuri de protecție simple ne pot proteja și că de fapt lipsa de precauție poate avea efecte n...

Declarațiile liderilor PNL la ieșirea de la ședință. Ce spune Nicolae Ciucă despre o eventuală discuție cu candidații de dreapta

Președintele și prezidențiabilul PNL Nicolae Ciucă i-a convocat pe liderii din țară la un celebru restaurant din Herăstrău, pentru a pune la punct planul pentru alegerile de duminica viitoare, potrivit Realitatea Plus. 

Cum să estimezi greutatea porcului pentru Crăciun: Formula simplă de calcul prin măsurare

Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, mulți români se pregătesc pentru tradiționala tăiere a porcului de Crăciun. Dacă aveți în plan să cumpărați un porc pentru preparatele festive, dar nu dispuneți de un cântar, nu trebuie să vă faceți griji!

Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump. Ce i-a transmis noul viitor lider al Statelor Unite?

Premierul și prezidențiabilul PSD Marcel Ciolacu a avut o convorbire prin telefon cu noul președinte ales al Statelor Unite, Donald Trump. Discuția a avut loc cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Experiment unic: Cum arată măslinele „extraterestre” din China

Semințele de măslin supuse unor experimente de mutație genetică în spațiu au început să germineze recent în orașul Longnan, din provincia Gansu, situată în nord-vestul Chinei. Aceste semințe au fost parte a unui experiment desfășurat la bordul navei chinezești Shenzhou-14, în 2022, care a transpo...

Siegfried Muresan: Aderarea României la Spațiul Schengen nu s-ar fi făcut fără PNL. Singurul merit al PSD este că nu ne-a încurcat prea mult

Aderarea României la Spațiul Schengen nu s-ar fi făcut fără Partidul Național Liberal. Singurul merit al PSD este ca nu ne-a încurcat prea mult. Intrarea deplină a României în Spațiul Schengen va avea loc foarte curând, iar Partidul Național Liberal a avut un rol decisiv în acest proces, a afirma...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.