A inceput POSTUL CRACIUNULUI 2024. Cat dureaza, ce tebuie sa mananci si ce nu ai voie sa faci

A inceput POSTUL CRACIUNULUI 2024. Cat dureaza, ce tebuie sa mananci si ce nu ai voie sa faci
📅 2024-11-15

Postul Crăciunului a fost instituit in sec. IV-V, deci mai târziu decât Postul Sfintelor Paști. Acest post îmbină pocăința cu milostenia si fapta buna ca noi sa devenim sălaș pentru Hristos. Nu întâmplator, prima sărbătoare mare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului in biserica, prăznuita pe 21 noiembrie, sărbătoare care ne descoperă ca Maica Domnului intra in templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu sau „biserica sfințită si rai cuvântător”.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului – Postul Nașterii Domnului

Pe 14 noiembrie a fost Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului. Începerea postului este întotdeauna cu 40 de zile înainte de Crăciun.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, care sunt oricum zile de post, se lasă sec cu o zi mai devreme.

Pe 14 noiembrie, când Biserica îi prăznuiește pe Sfântul Apostol Filip și pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, este ultima zi în care creștinii pot mânca de dulce.

Postul Crăciunului este unul dintre cele patru mari posturi ale anului. Pe vremuri, postul Crăciunului era precedat de trei sâmbete ale morților, scrie Marcel Lutic în cartea sa, „Timpul Sacru”.

Până pe 21 noiembrie, de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, și în perioada 20-24 decembrie postul devine mai aspru.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul secului

De Lăsatul secului, oamenii mănâncă produse lactate și diferite preparate pe baza acestora, precum și carne.

Pe vremuri, de Lăsatul secului se organizau petreceri mari în familie, iar apoi toate oalele se puneau cu gura în jos, pentru a nu intra în ele spiritele rele.

Mâncarea rămasă se arunca pe 15 noiembrie afară, spre răsărit, iar femeile se rugau ca păsările să nu le strice pământurile.

De Lăsatul secului, era obiceiul ca fiecare om să mănânce un ou, „pentru a fi gras și rotunjel ca oul”, mai scrie Marcel Lutic. Atunci când un copil strănuta, obiceiul cerea ca oamenii să-i dea în dar o vită, pentru a avea „parte și noroc la vite”.

Fetele singure din Banat adunau în fiecare zi a postului o surcică. Cu acestea fierbeau pe 24 decembrie crupe fără sare, care erau puse pe masă, pentru ca seara umbra ursitului lor să aibă ce mânca, mai scrie Marcel Lutic.

Superstiții sttrăvechi de Lăsatul Secului

Se spune că dacă pieptul găinii gătite de Lăsatul Secului 2023 este mare şi gras, atunci iarna va fi geroasă. În schimb, dacă pieptul este mic, vom avea o iarnă blândă.

Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri.

În unele regiuni ale ţării, de Lăsatul Secului, oamenii obişnuiesc să împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului este organizarea şezătorilor, care încă se mai practică în unele sate.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2024 sunt:

– joi, 21 noiembrie
– sâmbătă, 23 noiembrie
– duminică, 24 noiembrie
– luni, 25 noiembrie
– sâmbătă, 30 noiembrie
– duminică, 1 decembrie
– marți, 3 decembrie
– joi, 5 decembrie
– vineri, 6 decembrie
– sâmbătă, 7 decembrie
– duminică, 8 decembrie
– joi, 12 decembrie
– sâmbătă, 14 decembrie
– duminică, 15 decembrie

Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri se sărbătoreşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se poate mânca untdelemn şi se poate bea vin; iar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se poate mânca şi peşte.

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

A început POSTUL CRĂCIUNULUI 2024. Cât durează, ce tebuie să mănânci și ce nu ai voie să faci

Postul Crăciunului începe cu 40 de zile înainte de sărbătoarea cunoscută ca Nașterea Domnului. Anul acesta, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie și se va termina marți, 24 decembrie 2024. Postul Nașterii Domnului este considerat un post de asprime mijlocie, mai blând față de postul Pașt...

Nicolae Ciucă: „PSD susține direct cuibul de troli AUR!” - unde s-ar afla ferma

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, face acuzații cu privire la faptul că PSD susține direct „trolling-ul” AUR. Ciucă relevă că ferma de troli a partidului AUR se află în incinta Companiei CORESI SA, în incinta Casei Presei, contractul dintre partidul lui George Simion și CORESI, fiind semnat în doa...

Cristian Terheș a prezentat documentele care dovedesc legăturile lui George Simion cu Rusia

Cristian Terheș dă cărțile pe față! Europarlamentarul a prezentat cronologic toate documentele care îl incriminează pe George Simion și care dovedesc legăturile liderului AUR cu Rusia.

Nicolae Ciucă: „Avem în față un binom toxic, PSD-AUR, care încearcă să fure votul românilor prin manipulare”

Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, s-a aflat, vineri, la Sibiu, pentru prezentarea candidaților partidului. În discursul său, liderul PNL i-a rugat pe toți simpatizanții de centru-dreapta să nu irosească votul. „Orice vot irosit va sprijini ac...

Sfârșit tragic pentru băiat de 13 ani. A murit după ce scuterul pe care se afla a fost izbit în plin de un tractor

n copil în vârstă de 13 ani a murit, vineri seară, după ce scuterul pe care se afla a lovit un tractor aflat în mers pe raza localităţii Bosanci, Suceava.

Gabriel Oprea: „Nicolae Ciucă are cele mai mari șanse de a intra în turul 2. Cred că românii vor vota candidatul care le va aduce siguranță la graniță”

Gabriel Oprea, fost vicepremier, președintele Asociației Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” și liderul UNPR, a fost invitat, vineri seara, în emisiunea Tunurile pe politicieni, difuzată la Realitatea PLUS. În cadrul discuției cu moderatorul Claudiu Giurgea, Gabriel Oprea a analizat situ...

România, codașa UE la banii cheltuiți pentru sănătate: Doar 850 de euro per locuitor, față de 3.600 de euro, cât e media europeană

Sănătatea în România este, în continuare, un lux pe care foarte puțini și-l pot permite. Nici ajutorul statului nu este prea mare: doar 850 de euro per locuitor, față de 3.600 de euro, cât se cheltuie în UE.

Ai probleme cu digestia? Alimentul care îți poate face viața mai frumoasă. Are şi proprietăţi antiinflamatoare

Problemele digestive sunt o provocare pentru multe persoane și pot varia de la senzații ușoare de disconfort până la simptome severe care afectează calitatea vieții. Balonarea, indigestia, gazele și durerile abdominale sunt doar câteva dintre manifestările comune care apar atunci când digestia nu...

Povestea blocului cu un singur balcon, unic în România. Unde se află ciudățenia urbanistică - ascunde un mare SECRET

Blocul cu un singur balcon face parte din legendele urbane ale Clujului. Imobilul a fost construit în 1961, în actuala piață Mihai Viteazul, și are cinci etaje. Clădirea frapează prin aceea că, pe o fațadă, nu există decât un singur balcon, la etajul patru, în extremitatea imobilului.

Rareș Bogdan: „Ciolacu are informații despre Simion, dar le va detona după ce îl trage în turul 2!”

Rareș Bogdan consideră că Marcel Ciolacu și echipa lui de campanie joacă dur, dețin informații compromițătoare despre contracandidatul AUR, George Simion, pe care le vor arunca pe piață după ce acesta va fi „tras” în turul 2 de la prezidențiale. Modalitate prin care Ciolacu are asigurată victoria...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.