2024 a fost cel mai calduros an din istoria masuratorilor meteo in Romania. Record de temperaturi maxime si zile de canicula - DATE OFICIALE

2024 a fost cel mai calduros an din istoria masuratorilor meteo in Romania. Record de temperaturi maxime si zile de cani
📅 2025-01-10
”Anul 2024 este cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România, temperatura medie anuală fiind de 12,9916 de grade Celsius, iar abaterea termică de 2,7163 de grade Celsius faţă de media perioadei 1991-2020, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.  De asemenea, 2024 a fost confirmat şi de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) ca fiind cel mai cald an înregistrat la nivel global şi primul an calendaristic în care temperatura medie globală a depăşit cu 1,5°C nivelul preindustrial”, a transmis, vineri, Ministerul Mediului. 
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că ne aflăm într-o eră în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai periculoase
”Aceste recorduri pe care le-au anunţat colegii mei de la ANM nu fac decât să ne îngrijoreze şi să sublinieze ceea ce ştiam: este o eră în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai periculoase. Asta pentru că aduc din ce în ce mai des fenomene meteo extreme: secete, inundaţii, furtuni puternice, incendii de vegetaţie şi aşa mai departe.  Aşadar, trebuie să regândim cum abordăm lucrurile”, a afirmat ministrul Mediului.
Ministerul Mediului a mai anunţat că 2012-2024 reprezintă cea mai călduroasă perioadă de 13 ani consecutivi în care abaterile termice anuale sunt pozitive (de la 0,2450 grade Celsius în 2021 până la 2,7163  grade Celsius în 2024), primii 5 ani cei mai călduroşi din intervalul 1900-2024 fiind 2024, 2023, 2019, 2020 şi 2022.
”Anul 2024 a înregistrat, în 10 luni, abateri termice lunare pozitive, cele mai mari, în ordine descrescătoare fiind luna februarie/+7.0 grade Celsius, urmată de iunie/+3.7 grade Celsius, iulie/+3.5 grade Celsius, martie/ +3.4 grade Celsius, august/+3.2 grade Celsius, aprilie/+3.1 grade Celsius, decembrie/+2.7 grade Celsius, septembrie/+2.3 grade Celsius, ianuarie/+1.9 grade Celsius şi octombrie/+0.9grade Celsius. 
De asemenea, februarie 2024 a înregistrat cea mai mare temperatură medie lunară, cu o abatere termică lunară de +7.0 grade Celsius, aceasta fiind cea mai mare abatere termică atât pentru luna februarie, dar şi comparativ cu celelalte luni ale anului în ţara noastră”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Mediului. 
Iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă din intervalul 1900-2024, temperatura medie anotimpuală fiind de 3,66 grade Celsius, iar abaterea de +3, 85 grade Celsius comparativ cu media intervalului 1991-2020.
Și vara 2024 a fost cea mai caldă vară din intervalul 1900-2024, temperatura medie anotimpuală fiind de 22,80 grade Celsius, iar abaterea de +3, 50 grade Celsius comparativ cu media intervalului 1991-2020, lunile iunie, iulie şi august fiind cele mai călduroase luni de vară din istorie şi cu abateri termice de +3,20 grade Celsius în august 2024, +3, 50 grade Celsius în iulie 2024 şi 3, 70 grade Celsius în iunie 2024, faţă de normalul termic al acestor luni.
„În vara 2024 a fost emis cel mai timpuriu cod roşu de caniculă în zilele de 22-23 iunie, iar în lunile iulie şi august, cod roşu pentru cele mai lungi intervale de zile consecutive cu val de căldură persistent, intens şi extins, respectiv 6 zile consecutive în perioadele 13-18 iulie şi 15-20 august 2024.
De asemenea, în vara 2024 s-au emis 15 avertizări meteorologice de cod roşu pentru caniculă, val de căldură persitent şi disconfort termic deosebit de accentuat. Cele mai ridicate temperaturi maxime au fost: 39,1 grade Celsius în iunie 2024 la Alexandria, 41,7 grade Celsiusîn iulie 2024 la Cernavodă şi respectiv, 41,1 grade Celsius în august 2024 la Zimnicea”, a mai precizat sursa citată.
De asemenea, legat de anul agricol 2023- 2024, respectiv intervalul 1 septembrie 2021 - 31 august 2022, a fost al cincilea an agricol cel mai secetos, având o cantitate medie anuală de 569.0 l/mp, în opt luni precipitaţiile fiind sub normele specifice lunare, în patru luni consecutive (mai-august) deficitele de precipitaţii asociate şi cu temperaturile ridicate accentuând starea de secetă pedologică puternică şi extremă în aproape toata ţara.  
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Încadrarea juridică în cazul elevului de clasa a VIII-a înjunghiat de un coleg la școală, schimbată în TENTATIVĂ DE OMOR. Ce spune Poliția

Încadrarea juridică în cazul elevului de clasa a VIII-a înjunghiat de un coleg de școală a fost schimbată în tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Incidentul șocant s-a petrecut joi, în timpul unei pauze, chiar în școa...

Ce efecte terapeutice are râsul asupra organismului. Ce se întâmplă, de fapt, în corp

Ce efecte terapeutice are râsul asupra organismului. Ce se întâmplă, de fapt în corp.

Cum recunoști o escrocherie bazată pe CLONAREA vocii unei persoane apropiate?

Clonarea vocală, tehnologia bazată pe inteligență artificială care generează o copie sintetică a vocii, poate fi extrem de utilă în numeroase situații, în special pentru persoanele cu dizabilități de vorbire, Pe de altă parte, combinată cu AI generativ precum ChatGPT, clonarea vocală a devenit un...

România, atracție pentru investitorii din Germania. Gigantul german care construiește o fabrică

Un gigant german anunță construirea unei noi fabrici în România. Investiția va aduce noi locuri de muncă în diverse domenii legate de industria auto.

Bulgarii cer eliminarea taxelor pe podul Giurgiu-Ruse, după cozile interminabile din ultimele zile

Primarul din Ruse, Pencho Milkov, a subliniat joi necesitatea unei organizări eficiente pentru a asigura fluidizarea traficului pe podul Giurgiu - Ruse, având în vedere cozile de vehicule grele care continuă să se formeze. 

Curtea Constituțională, ANUNȚ-BOMBĂ după depunerea cererii pentru revizuirea deciziei de anulare a alegerilor. Ce urmează?

Acțiune fără precedent în justiție! Avocata lui Călin Georgescu a depus la Curtea Constituțională o nouă acțiune, respectiv o cerere pentru revizuirea deciziei de anulare a alegerilor de pe 6 decembrie.

Vremea schimbătoare, pericol de îmbolnăvire. Ce ne sfătuiesc medicii

Din cauza vremi schimbătoare, medicii de familie au fost asaltați de pacienți chiar în primele zile ale anului. Zeci de copii au ajuns la cabinet cu simptome de răceală. Specialiștii atrag atenția că vremea schimbătoare este periculoasă pentru organism și provoacă infecții respiratorii.

2024 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo în România. Record de temperaturi maxime și zile de caniculă - DATE OFICIALE

2024 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România, a transmis Ministerul Mediului. În vara anului trecut s-au înregistrat o serie de recorduri negative: cel mai timpuriu cod roşu de caniculă și cele mai lungi intervale de caniculă persistentă. Cele mai ridicate te...

De ce apare mucegaiul la geam. Cum poți să previi apariția acestuia

De ce apare mucegaiul la geam. Cum poți să previi apariția acestuia.  Sfaturile specialiștilor.

George Simion, declarații din focul confruntărilor de la CCR: „Ne punem încrederea că nu toate instituțiile statului român vor fi acaparate”

Liderul AUR, George Simion, s-a aflat în centrul atenției la Curtea Constituțională a României, unde și-a exprimat îngrijorările legate de accesul limitat al reprezentanților săi și al avocaților acestora. Simion a subliniat că, în ciuda intențiilor de a dialoga cu autoritățile, inclusiv cu Curte...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.