Universitatea Cluj a dominat prin constanță și exprimare prima parte a sezonului regular din Superliga și a ocupat în dese rânduri postura de lider al clasamentului. Inclusiv după etapa 20, „studenții” pregătiți de Neluțu Sabău, după un 4-1 cu Petrolul Ploiești, s-au fixat în frunte.
Cu toate acestea, una din vocile cele mai incomode din fotbalul românesc, un reputat tehnician ajuns la 78 de ani și care îl apreciază pe Ioan Ovidiu Sabău, trage un semnal de alarmă neașteptat. În exclusivitate pentru ProSport, în cadrul unui reportaj video special, Ioan Sdrobiș oferă o perspectivă interesantă asupra situației Universității Cluj în contextul mai larg al fotbalului nostru.
Ioan Sdrobiș a promovat cu Universitatea Cluj în primul eșalon în 1992, realizând totodată o adevărată revoluție la echipă în acei ani. Astăzi, antrenorul rememorează detaliile transformării, apreciate inclusiv de Neluțu Sabău, după cum povestește. Dar îi atrage atenția actualului tehnician al Universității, pe care îl consideră un om fantastic, cu privire la numărul mic de fotbaliști din lot care sunt originari din Cluj-Napoca, comparativ cu anii ’90.
Pentru Ioan Sdrobiș, legătura identitară dintre suporteri, club și jucători este una mereu importantă, în ciuda metamorfozelor evidente din fotbalul la nivel mondial din prezent:
Ionuț este un băiat foarte serios, un om deosebit. Ca om este fantastic! Eu când am fost și am antrenat Clujul, iar el a văzut reconstrucția pe care am făcut-o și ce curaj am avut, era foarte entuziasmat.. Am scos nouă veterani și am început de la Colceag – 19 ani, până la Popescu, Ilea – 19 ani, Radu Szabo – 18, Falub, asta era echipa! Și el era foarte entuziasmat (n.r. – Sabău). Și acum mă sună din Cluj prietenii mei, am și o carte făcută de ăia după promovarea legendară, și le spun: Da, sunt pe primul loc, dar câți jucători din Cluj sunt? Cu toată dragostea față de Ionuț, când jucătorii ăia… nu știu dacă e vreunul din Cluj. Eu aveam o jumătate de echipă. L-am adus pe Ioan Gigi, atât. Asta este o greșeală mare în fotbalul românesc (n.r. numărul mare de jucători străini). Nu mare, este paguba fotbalului românesc! Păi tu spui de jucătorii tineri, români, de unde naiba, nu vezi că sunt pe degete, copiii ăștia talentați sunt pe degete! Nu au ajuns în străinătate cum a făcut-o Gică Popescu, dacă ar fi ajuns la nivelul ăsta, normal că ar fi crescut valoarea fotbalului”
Din actualul lot al Universității Cluj, raportat la statutul de jucători folosiți constant în prima echipă, doar Bogdan Mitrea e originar din Cluj-Napoca. Mijlocașul Robert Silaghi provine din apropiere, din Gherla. Tot din Cluj-Napoca, dar cu mult mai puține minute în acest sezon până acum sunt portarii Andrei Gorcea și Denis Moldovan, alături de Andrei Ștefan, Alexandru Bota și Mario Șfaiț, toți fotbaliști foarte tineri din curtea „șepcilor roșii”.