Șeful eAD, compania care deține drepturile TV din Superliga, a oferit 7 motive pentru care Dan Șucu a realizat afacerea momentului în fotbalul italian.
Dan Șucu a dat lovitura anului. Patronul de la Mobexpert și Rapid București a pus mâna pe un club de tradiție din Italia. Orlando Nicoară a transmis un mesaj pe rețelele de socializare în care a dat șapte răspunsuri despre afacerea momentului și motivele pentru care Dan Șucu ar fi ales să achiziționeze pachetul majoritar de la cel mai vechi club italian.
Orlando Nicoară, cel care deține drepturile TV din Superliga, a vorbit despre planurile primului patron român din Serie A. Acesta a notat șapte motive/concluzii despre alegerea inspirată făcută de Dan Șucu de a prelua un club de tradiție din fotbalul italian.
Unul din motivele principale pare a fi readucerea în prim plan și pe plan european a celor două cluburi pe care le deține începând de acum, Rapid și Genoa, dar și oportunitatea de a sta la masă cu unii dintre cei mai bogați oameni din lume de la care va avea multe de învățat.
„1. Oportunitate —> Genoa este cel mai vechi club din Italia, are 9 titluri, e adevărat, ultimul în 1924, e un club de tradiție care activează în al șaselea cel mai mare oras din Italia. Să preiei 77% din acest cu 40 mil. euro e o oportunitate. Cele mai valoroase cluburi italiene sunt: Juventus, evaluat la ~ 1,8 miliarde euro, AC Milan si Inter, ambele evaluate la 1,5 miliarde euro, Napoli, aproape 1 miliard de euro, AS Roma, 630+ milioane euro, Atalanta, 500 milioane euro Lazio, aproape 500 milioane. După majorarea de capital facută de Dan Sucu, Genoa e evaluată la aproape 60 mil euro.
2. Structura tranzacției —> majorare de capital, deci cash in, banii ducându-se la plata datoriilor acumulate în ultimii ani. Sucu practic a plătit pentru a deveni acționar majoritar la un club de Serie A cu zero datorii. O eventuală mărire de capital ulterioară i-ar putea crește participația.
3. Intrarea în fotbalul mare —> Serie A nu mai are strălucirea de la finalul anilor 80, început de ani 90, dar tot e al patrulea cel mai important campionat din Europa, după Premier League, LaLiga și Bundesliga, după veniturile generate. Are vizibilitate, e campionatul preferat de jucătorii romani, iar în .ro e al treilea campionat dpdv audiențe. Cu venituri de aproape 3 miliarde euro anual, din stadioane/drepturi tv/sponsorizari, Serie A are potențial de creștere, fiind departe de celelalte 3 competiții majore, implicit un club din acest campionat poate fi o investitie de viitor.
4. Dan Sucu va sta la masă cu ceilalți owneri de cluburi din Serie A. Va negocia drepturile tv locale și internationale, va avea 17 proprietari de cluburi, de la americanii care dețin AC Milan și Inter, până la familia Agnelli care deține Juventus, la un apel de telefon, va “învăța” de la cei mari. So, networking si know how de la cei mai buni.
5. Genoa este clubul care l-a vândut, la Tottenham, pe 30 milioane euro, pe Dragusin. Și Genoa poate deveni clubul care va plăti prețuri peste media campionatului din .ro, pe jucători – nu doar de la Rapid – care au potențialul de a deveni următorul Dragușin, pentru ca apoi să-i vândă altor cluburi din Serie A/Europa, cu un profit. Și nu doar jucători romani, recentele experiențe cu cei doi jucători kosovari, amândoi vânduți cu un profit bun, pot transforma Rapidul într-un hub de jucători non comunitari – ex Yugoslavia, Africa – care, dacă confirmă, să fie transferați la Genoa. Iar Șucu va “muta” banii dintr-un buzunar, Genoa, în alt buzunar, Rapid, într-o relație win-win pentru ambele cluburi și pentru el.
6. Genoa poate trimite la Rapid jucătorii care nu intră în lotul lărgit sau care sunt prea “cruzi” pentru un campionat ca Serie A și au nevoie de jocuri/să confirme. Rapid își rezolvă o problemă, Genoa își rezolvă o problema. Modelul nu e nou, a fost deja experimentat de marile cluburi europene care au una sau două echipe “satelit” în alte campioanate, unde își trimit jucătorii să se rodeze. Se intampla și in .ro, înainte de 89, cu Steaua care avea Steaua Mizil si ASA Târgu Mureș, chiar FC Olt, ca echipe satelit, sau Dinamo, care avea Victoria și Flacăra Moreni. Până și-a luat “viteza” Victoria și generalii care o susțineau.
7. Tranzacția confirmă că Dan Sucu vede fotbalul ca pe un business, nu ca pe un hobby. Și îl tratează ca atare”, a transmis Orlando Nicoară pe Facebook.