Un proiect grandios menit să sprijine echipa națională de handbal feminin a României prinde contur la Bistrița. CS Gloria 2018, formație care evoluează în Liga Florilor, vrea să transfere cele mai importante jucătoare.
Anunțul a fost făcut luni, 16 decembrie, la o zi după finala Campionatului European, câștigată fără emoții de Norvegia, scor 31-23, în fața Danemarcei. Tricolorele s-au clasat pe poziția a 11-a.
În frunte cu căpitanul Lorena Ostase, jucătoarele din prima reprezentativă s-au arătat deranjate de modul în care le tratează echipele de club. Autoritățile locale din Bistrița au decis, pe cale de consecință, să vină în întâmpinarea lor, promițându-le că vor avea parte de cele mai bune condiții pentru a face performanță.
Cu alte cuvinte, se dorește ca această formație să devină o adevărată pepinieră pentru națională, în pregătirea unui nou ciclu olimpic. Discuțiile cu Federația Română de Handbal și Comitetul Olimpic și Sportiv Român sunt în plină desfășurare.
„În urma discuțiilor avute cu domnul primar Lazany, cu partenerii și cu oamenii din conducerea clubului, inclusiv din conducerea tehnică, am luat decizia și am purtat discuții cu FRH și cu COSR. Vom începe să construim un proiect românesc la Bistrița. Toate jucătoarele românce care își doresc să facă performanțe în cele mai bune condiții sunt aștepte să vină la Bistrița. Le-am auzit. Vom face tot posibilul astfel încât echipa națională să aibă șansa să crească și să se dezvolte.
Suntem înaintea unui ciclu olimpic. Am văzut că handbalul românesc are potențial, că foarte multe dintre jucătoare și antrenorul naționalei reclamă imposibilitatea jucătoarelor de a se impune sau de a se afirma la cluburile unde au contracte.
Am făcut o analiză serioasă și ne arătăm această disponibilitate. Vrem ca Gloria Bistrița să devină o pepinieră. E o acțiune discutată și asumată. În luna ianuarie vom avea întâlniri cu FRH și COSR. Vom discuta implementarea cu date clare. Lansez public această invitație către toate jucătoarele românce care vor să facă performanță și să aibă cât mai multe minute.
Nu ne-am trezit acum să facem o conferință. Am analizat totul! Noi am lansat public invitația, acum urmează negocierile și discuțiile firești între manageri și echipe. În acest moment, conducerea noastră discută cu 10-15 jucătoare. Dar asta se întâmplă în fiecare an în această perioadă. Nume nu vă pot oferi”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său, selecționerul Florentin Pera – cel care pregătește și Gloria Bistrița – a salutat inițiativa, precizând că jucătoarele aflate în circuitul echipei naționale trebuie să aibă cât mai multe meciuri în picioare. Cu atât mai mult cu cât obiectivul este calificarea la Jocurile Olimpice din 2028.
„Pot doar să salut această inițiativă a clubului de a veni în sprijinul jucătoarelor noastre. Au jucat destul de puțin în ultima perioadă, fapt ce nu este în sprijinul naționalei. În aceste condiții, noi suntem mândri de ce am realizat, dar având în vedere că obiectivul este calificarea la JO din 2028, avem nevoie de jucătoare active.
Sigur, acest proiect nu poate prinde contur din primul an. Sunt multe sportive de lot național care au contract cu alte cluburi. Dar e un prim pas și ne dorim din tot sufletul să construim o echipă competitivă”, a spus Pera.
Gloria Bistrița se numără printre forțele din primul eșalon al handbalului feminin românesc. În momentul de față ocupă poziția a treia, la tot atâtea puncte distanță de liderul CSM București și este angrenată în Liga Campionilor, cu șanse de calificare în optimi. Doar două jucătoare au participat, însă, la EURO 2024: extrema dreaptă Sonia Seraficeanu și interul stânga Bianca Bazaliu.