78% dintre elevi au descoperit pentru prima data ca au sanse reale sa fie admisi la universitati de top din strainatate.
Drumul catre universitatile de top este adesea obturat de conceptii gresite, spune Tinu Bosinceanu, fondatorul Upgrade Education. Notele nu spun intreaga poveste. Multi elevi nu realizeaza ca abilitati precum leadershipul, gandirea critica si activitatile extracurriculare sunt la fel, daca nu chiar mai importante ca notele.
Cand Upgrade Education a lansat pentru prima data testul de admitere in vara acestui an, 410 de elevi romani au participat la pilot. Rezultatele au fost neasteptate: 78% dintre elevi au descoperit pentru prima data ca au sanse reale sa fie admisi la universitati de top din strainatate. Desi multi aveau un parcurs academic solid, le lipsea intelegerea a ceea ce universitatile de top prioritizeaza in procesul de admitere.
Un elev dintr-un liceu public din Bucuresti a reflectat: Inainte sa dau testul, ma gandeam sa aplic la universitati de nivel mediu din Europa. Dar rezultatele mi-au aratat ca, prin indrumarea potrivita, as putea tinti mai sus, la Oxford sau Cambridge.
Datele din studiul pilot au relevat urmatoarea distributie:
Aceste rezultate arata pregatirea inegala a elevilor romani pentru admiterea la universitatile de top - chiar si cei cu profiluri academice solide pot sa nu aiba increderea sau strategia necesara pentru a aplica la institutii mai competitive.
Pentru multi dintre acesti elevi, testul de admitere a fost o revelatie. 40% dintre participanti nu stiau ca, cu anumite imbunatatiri - precum rafinarea strategiei de aplicare sau consolidarea abilitatilor de leadership - ar putea creste semnificativ sansele de admitere la universitatile de top.
„Elevii presupun adesea ca notele excelente sunt suficiente, dar testul nostru a aratat ca procesul de admitere este mult mai complex,” spune Bosinceanu. „Leadershipul, rezolvarea problemelor si activitatile extracurriculare sunt elemente-cheie pe care universitatile de top le cauta, dar multi elevi nu stiu cum sa scoata in evidenta aceste puncte forte.”
Accesul este limitat pentru ca abordarea personalizata si adaptata a Upgrade Education presupune ca fiecare rezultat este analizat de mentori experimentati, care ajuta la crearea unui plan de actiune individualizat pentru succesul viitor.
„Testul nu este nici o evaluare academica, nici orientare in cariera, ci un instrument care dezvaluie abilitatile reale de care elevii au nevoie pentru a se impune pe scena globala. Le ofera claritate.” explica Bosinceanu. „Pentru multi dintre ei, acest test este primul moment in care isi vad adevarata competitivitate pe scena globala. Le schimba dramatic parcursul.”
Concurenta pentru locurile la universitatile de elita globale este din ce in ce mai dura. Potrivit datelor din 2023:
Upgrade Education are misiunea de a rezolva decalajul dintre educatia traditionala si cerintele complexe ale universitatilor si pietei muncii moderne. Prin cursurile si serviciile sale de mentorat, compania pregateste tinerii atat pentru succes academic, cat si profesional. „Vrem sa ne asiguram ca acesti elevi nu doar vor excela academic, ci vor dobandi si competentele necesare pentru a se adapta si integra rapid pe piata muncii,” explica Tinu Bosinceanu, fondatorul Upgrade Education.