Formarea claselor de elevi in functie de etnie, rezultate scolare, ori in functie de frecventarea sau nefrecventarea gradinitei, in cazul claselor pregatitoare, constituie segregare scolara pe criteriul performantelor scolare, noteaza Ministerul Educatiei, intr-un proiect de Metodologie pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea si combaterea segregarii scolare in invatamantul preuniversitar.
Totodata, si separarea in ultimele doua banci din clasa a elevilor pe criterii precum mediul de rezidenta, statut socioeconomic sau de etnie constituie segregare scolara si este interzisa, potrivit proiectului pus in consultare publica de Ministerul Educatiei.
Atentie! Nu constituie segregare scolara pe criteriul etnic situatia in care se constituie clase formate preponderent sau doar cu anteprescolari, prescolari sau elevi apartinand unui grup etnic, in scopul predarii in limba materna a acelui grup etnic sau in sistem bilingv.
In Metodologie, segregarea este definita ca fiind o forma grava de discriminare, care are drept consecinta accesul inegal al copiilor la o educatie de calitate, incalcarea exercitarii in conditii de egalitate a dreptului la educatie, precum si a demnitatii umane.
In invatamantul preuniversitar este interzisa segregarea scolara la toate nivelurile, pe criteriul etnic, al dizabilitatii sau al cerintelor educationale speciale, denumite in continuare CES, pe criteriul statutului socioeconomic al familiilor, al apartenentei la o categorie defavorizata, al mediului de rezidenta sau al performantelor scolare ale beneficiarilor primari ai educatiei.
Unitatile de invatamant preuniversitar incep monitorizarea segregarii scolare in luna octombrie a fiecarui an scolar. Calendarul activitatilor cuprinse in procesul de monitorizare este urmatorul:
1. Colectarea si incarcarea datelor privind indicatorii aferenti monitorizarii de baza (Anexa 1.1);
Responsabilul Comisiei scolare pentru prevenirea si eliminarea violentei, a faptelor de coruptie si discriminarii in mediul scolar si promovarea interculturalitatii (pentru unitatile de invatamant cu PJ) / Membrul Comisiei desemnat (pentru fiecare scoala structura arondata)
Termen: 15 zile lucratoare
2. Centralizarea datelor la nivel judetean (monitorizare de baza)**
Responsabil: Inspectorul Scolar General
Termen: 5 zile lucratoare de la incheierea monitorizarii de baza
3. Notificarea automata a unitatilor de invatamant care vor fi incluse in etapa monitorizarii extinse**
Responsabil: Inspectorul Scolar General
Termen: La implinirea termenului pentru centralizarea datelor la nivel judetean
4. Colectarea si incarcarea datelor privind indicatorii aferenti monitorizarii extinse (Anexa 1.2)
Responsabil: Presedintele Comisiei scolare pentru prevenirea si eliminarea violentei, a faptelor de coruptie si discriminarii in mediul scolar si promovarea interculturalitatii (pentru unitatile de invatamant cu PJ) / Membrul Comisiei desemnat (pentru fiecare scoala structura arondata)
Termen: 15 zile lucratoare
5. Centralizarea datelor la nivel judetean (monitorizare extinsa)
Responsabil: Inspectorul Scolar General
Termen: 5 zile lucratoare de la implinirea termenului pentru monitorizarea extinsa
6. Transmiterea raportului judetean centralizat catre CNDS
Responsabil: Inspectorul Scolar General
Termen: La implinirea termenului pentru centralizarea datelor la nivel judetean
7. Centralizarea datelor la nivelul CNDS si finalizarea raportului agregat la nivel central
Responsabil: Presedintele CNDS
Termen: In termen de 30 zile lucratoare de la centralizarea datelor la nivel judetean