Disciplina "Istoria comunismului din Romania" devine obligatorie la liceu, incepand cu anul scolar 2025-2026, introducerea noii programe scolare in curriculumul national fiind marcata printr-un eveniment special la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti.
Disciplina „Istoria comunismului din Romania” este obligatorie si se va preda, incepand cu anul scolar 2025 - 2026, elevilor din clasele a XII-a (invatamant de zi), respectiv a XIII-a (invatamant seral si cu frecventa redusa).
Programa scolara pentru disciplina „Istoria comunismului din Romania” a fost elaborata in conformitate cu prevederile art. 88 alin. (3) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023, de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie (CNPEE) din cadrul Ministerului Educatiei. In procesul de concepere si redactare a programei, CNPEE a colaborat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Centrul International de Studii asupra Comunismului, Academia Civica si reprezentantii facultatilor de istorie din mai multe institutii de invatamant superior.
Programa isi fixeaza ca obiectiv principal sa ofere elevilor posibilitatea de a cunoaste si a intelege particularitatile regimului comunist din Romania, practicile si politica economica specifice regimului, impactul social si cultural avut de acesta asupra societatii romanesti.
Studiul acestei discipline va asigura elevilor formarea unei perspective critice asupra regimului comunist si intelegerea impactului sau asupra societatii, drepturilor individuale si economiei.
Continuturile sunt structurate pe 13 domenii, organizate in baza criteriului cronologic, precum si tematic, cuprinzand o introducere in studiul regimurilor comuniste, urmata de temele in care sunt abordate notiuni referitoare la sistemul politic din Romania (institutii de stat si de partid, politici represive si forme de opozitie si contestare), relatii internationale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale si politici din domeniul educatiei, sanatatii, culturii, Revolutia din decembrie 1989, memoria regimului comunist.
"Contextul actual confirma faptul ca avem nevoie ca elevii nostri sa cunoasca si sa inteleaga evenimentele care au determinat si marcheaza, inca, prezentul. Avem obligatia de a combate ignoranta si manipularea bazata pe istorie. O cunoastere inadecvata sau chiar lipsa cunoasterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasa loc unor distorsiuni care pot influenta inclusiv comportamentul electoral. Incepand de astazi, disciplina «Istoria comunismului din Romania» completeaza efortul educational de a oferi tinerilor o intelegere profunda a trecutului recent al tarii noastre. Este o lectie despre fragilitatea libertatii si despre cum, prin indiferenta sau complicitate, raul poate deveni banal, asa cum ne-a avertizat Hannah Arendt. Cresterea extremismului, a intolerantei si a tendintelor autoritare ne arata cat de importanta este educatia istorica in formarea unor cetateni constienti si responsabili. Sa nu uitam niciodata: istoria nu este doar despre trecut, ci despre noi toti, aici si acum. Tinerii nostri merita o educatie care sa ii invete sa pretuiasca libertatea, sa apere democratia si sa construiasca o societate in care, in mod ideal, raul sa nu mai aiba loc", a spus Ligia Deca, la eveniment.