Noul „Indreptar ortografic, ortoepic, morfologic si de punctuatie”, lansat recent de Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”, va putea fi folosit in scoli, anunta ministrul Educatiei, Ligia Deca, intr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook. In acest sens, aproximativ 17.000 de exemplare urmeaza sa fie achizitionate si distribuite in unitatile de invatamant, ca parte a „Programului national de sprijin pentru utilizarea corecta a limbii romane”.
"Le oferim copiilor si profesorilor posibilitatea de a integra, in practicile de la clasa, acest instrument ce ghideaza scrierea, vorbirea si punctuatia, pentru o comunicare corecta in limba romana. (...) Am afirmat, la evenimentul de lansare a Indreptarului, organizat in luna noiembrie, ca imi doresc sa sprijinim concret initiativele pentru dezvoltarea competentelor de comunicare corecta in limba romana. In acest sens, a fost initiat un proiect de Hotarare de Guvern pentru alocarea unei sume din Fondul valutar al Ministerului Educatiei, pentru achizitia a aproximativ 17.000 de exemplare, care sa fie distribuite in scoli", a scris Ligia Deca.
Programul national de sprijin pentru utilizarea corecta a limbii romane are drept obiectiv insusirea si valorificarea corecta de catre elevi si cadre didactice a limbii romane, in concordanta cu normele ortografice, ortoepice, morfologice si de punctuatie actuale.
Activitatile propuse de Ministerul Educatiei in cadrul Programului national de sprijin pentru utilizarea corecta a limbii romane constau in:
- activitati de predare-invatare-evaluare a limbii romane, in care sa fie evidentiate raporturile dintre norma si uz;
- introducerea si dezvoltarea unei cutume didactice constand in inserarea in cadrul orelor de limba si literatura romana a unor secvente ortografice, ortoepice, morfologice si de punctuatie;
- intalniri metodice ale cadrelor didactice din aria curriculara Limba si comunicare, in care sa fie discutate si accesibilizate informatii despre norma lingvistica in vigoare;
- activitati in cadrul bibliotecilor scolare si al centrelor de informare si documentare, al cluburilor de lectura sau de dezbateri, despre dinamica limbii si a societatii si utilizarea corecta a limbii in variate situatii de comunicare orala si scrisa;
- activitati de pregatire pentru examene si concursuri nationale si activitati de educatie media cu integrarea noutatilor normative ale limbii romane.
Indreptarul ortografic, ortoepic si de punctuatie este o lucrare normativa a limbii romane, referitoare la ortografia, ortoepia si punctuatia acesteia. Editiile succesive ale lucrarii au fost elaborate de catre colective de specialisti din Institutul de Lingvistica si aprobate de Academia Romana. In anul 2024, continuand traditia acestor indreptare academice, a aparut editia a VI-a a indreptarului, cea anterioara datand din 1995. Titlul acestei editii este „Indreptar ortografic, ortoepic, morfologic si de punctuatie”.
Lucrarea, elaborata de catre un colectiv de autori si dezbatuta public, a primit acordul stiintific din partea Comisiei academice de cultivare a limbii si a Consiliului stiintific al Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan — Alexandru Rosetti” si a fost aprobata si de conducerea Academiei Romane.