Tichete educationale 2024: Cand intra pe card ajutorul de 500 de lei pentru elevii dezavantajati

Tichete educationale 2024: Cand intra pe card ajutorul de 500 de lei pentru elevii dezavantajati
📅 2024-11-18

Elevii si prescolarii care provin din familii defavorizate, fara venituri sau cu venituri mici beneficiaza de tichete educationale in valoare de 500 de lei, conform Ordonantei nr. 83/2023. Pentru acest lucru, parintii sau tutorii copiilor trebuie sa depuna o cerere la secretariatul scolii, in primele saptamani de la inceputul cursurilor anului scolar 2024-2025. Ajutorul de 500 de lei, sub forma de tichete educationale, va fi incarcat pe carduri incepand de luni, 18 noiembrie.

UPDATE noiembrie 2024: Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a anuntat ca de la 18 noiembrie, peste 650 mii de prescolari si elevi dezavantajati vor primi pe carduri tichetele educationale in valoare de 500 lei.

 

"Incepand cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 milioane lei vor fi virate pe cardurile educationale pentru prescolarii si elevii care au nevoie de acest sprijin. Aceste tichete sunt menite sa reduca riscul de abandon scolar si sa imbunatateasca accesul la educatie si servicii sociale pentru copiii dezavantajati", se arata intr-un mesaj transmis de Adrian Caciu.

 

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite pentru achizitionarea de materiale scolare, precum rechizite, articole de papetarie, caiete, stilouri, articole pentru pictura si ghiozdane, precum si pentru vestimentatia necesara frecventarii scolii si gradinitei.

 

Conform declaratiilor ministrului Investitiilor, in data de 18 noiembrie va incepe incarcarea cardurilor emise in anul scolar anterior. Pentru prescolarii si elevii noi, care au dreptul la acest sprijin incepand cu anul scolar 2024-2025, tichetele sociale, in valoare de 500 lei, vor fi emise si distribuite in perioada urmatoare.


UPDATE septembrie 2024: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic in valoare de 500 de lei a fost modificata recent printr-un nou OUG, publicat miercuri in Monitorul Oficial. 

 

Confom noilor reglementari prevazute in OUG nr.112/2024, termenul de depunere a cererilor pentru tichetele de 500 de lei a fost prelungit pana la data de 23 octombrie, iar sumele primite pe card in anul scolar precedent sunt valabile pana la 31 decembrie 2024. 

 

Art. XIII. — Alineatul (5) al articolului 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile si luarea unor masuri in domeniul educatiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 13 octombrie 2023, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„(5) Pentru potentialii destinatari finali pentru care s-a solicitat masura de sprijin prin cererea prevazuta la alin. (1), Ministerul Educatiei, prin institutiile aflate in subordinea/sub autoritatea sa, asigura si transmite, printr-un canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, catre aplicatia informatica prevazuta la alin. (4), pana la data de 1 noiembrie a anului pentru care se acorda sprijinul, baza de date cu prescolarii si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial care contine numele si prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de invatamant din care provin, nivelul de scolarizare si datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentantilor legali, tutorelui/tutorilor, dupa caz, numele si prenumele si datele de identificare ale fratilor si surorilor minori.”

 

Art. XIV. — Sumele incarcate pe suport electronic pentru anul scolar 2023—2024, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile si luarea unor masuri in domeniul educatiei, pot fi utilizate pana la data de 31 decembrie 2024 inclusiv.

 

Art. XV. — Prin derogare de la alin. (2) al art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile si luarea unor masuri in domeniul educatiei, reprezentantul legal sau reprezentantii legali, tutorele/tutorii potentialilor destinatari finali, care se incadreaza in conditiile de eligibilitate prevazute la art. 4, depun la unitatea de invatamant cererea prevazuta la alin. (1), in termen de 45 de zile calendaristice de la inceputul cursurilor pentru anii scolari 2024—2027.

 

Cine beneficiaza de tichetele educationale de 500 de lei
 

Beneficiarii tichetelor educationale de 500 de lei, conform OUG 83 din 13.10.2023 sunt copiii dezavantajati din invatamantul de stat prescolar, primar si gimnazial.

 

Conform OUG 83 din 13.10.2023, beneficiarii ajutorului de 500 de lei sunt: 

 

a) copiii dezavantajati din invatamantul de stat prescolar inscrisi in invatamantul de stat care indeplinesc conditiile, in luna iulie a fiecarui an, pentru obtinerea sprijinului educational acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015, republicata;

 

b) copiii dezavantajati din invatamantul de stat primar inscrisi in invatamantul de stat primar care intrunesc criteriile de venit stabilite in Programul national de rechizite scolare, conform Ordonantei Guvernului nr. 33/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt in intretinerea familiilor al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara;

 

c) copiii dezavantajati din invatamantul de stat gimnazial inscrisi in invatamantul de stat gimnazial, care intrunesc criteriile de venit stabilite in Programul national de rechizite scolare, conform Ordonantei Guvernului nr. 33/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt in intretinerea familiilor al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara.

Unitatile de invatamant au obligatia de a informa reprezentantii legali/tutorii copiilor asupra conditiilor de eligibilitate, in vederea accesarii sprijinului educational.

 

Valoarea nominala a unui tichet social pe suport electronic este de 500 lei/an scolar si se foloseste pentru a achizitiona materiale scolare, constand in rechizite si imbracaminte necesare in actul educational.

 

Conditiile de eligibilitate pe care elevul/prescolarul trebuie sa le indeplineasca in anul scolar 2024 - 2025, conform O.U.G. 83/13.10.2023, sunt:

 

1. Prescolarii inscrisi in invatamantul de stat care indeplinesc cumulativ, urmatoarele criterii:

• venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din invatamantul de stat prescolar este de maxim 692 lei (beneficiaza doar copiii prescolari inscrisi in invatamantul de stat care indeplinesc conditiile pentru obtinerea sprijinului educational acordat copiilor din familii defavorizate conf. Legii nr.248/2015)

 

2. Venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din invatamantul de stat primar si gimnazial realizat in luna iulie 2024 sa fie de maxim 1.850 lei, (beneficiaza doar elevii inscrisi in invatamantul de stat primar/gimnazial care indeplinesc criteriile de venit stabilite in Programul national de rechizite scolare, conf. Ordonantei Guvernului nr.33/2001).

 

In vederea completarii cererilor se va avea in vedere componenta familiei definita la art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 33/2001, aprobata prin Legea 126/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,respective:

• sotul, sotia si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc si se gospodaresc impreuna.

• se asimileaza termenului de familie si persoana singura cu copii aflati in intretinere, care locuiesc si se gospodaresc impreuna.

 

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obtinute de membrii familiei

b) indemnizatiile de somaj

c) creante legale, conventii civile de intretinere aflate in executare, indemnizatie cu carater permanent

d) alocatie de stat pentru copii

e) alocatii de intretinere pentru copiii dati in plasament

f) burse pentru elevi si studenti

g) chirii

h) venituri agricole

 

Acte necesare tichete educationale 500 lei

 

- Cerere tip- conform modelului

- Copii CI parinti

- Copii Certificate nastere/CI ( ceilalti copii aflati in componenta familiei)

 

Unde pot fi folosite tichetele educationale

 

Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educational se pot achizitiona rechizite necesare frecventarii scolii – articole de papetarie, caiete, stilouri, articole pentru pictura, ghiozdane si alte articole necesare in scoli si gradinite, precum si articole de vestimentatie necesare frecventarii scolii si gradinitei. 

 

Acestea pot fi achizitionate de la unitati care comercializeaza materiale scolare si imbracaminte, care se afla pe lista unitatii emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educational, unitati autorizate potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Cerere tichete educationale 2024-2025 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Consultatiile si cursurile remediale cu studentii, incluse in norma cadrelor didactice - plan pentru reducerea abandonului universitar

citeste in continuare

Cand se da nota 1 in catalog. "Criteriile de notare se regasesc in cerintele evaluarilor", explica profesorul iesean Constantin Cucos

citeste in continuare

Etapele mobilitatii personalului didactic 2025-2026: constituirea catedrelor, intregirea normelor, transferuri si repartizari

citeste in continuare

Elevii erau la mall si profesorul le punea note in catalog: cadrul didactic este sub control judiciar pentru fals intelectual

citeste in continuare

ICILS Romania 2023: 91% dintre profesori spun ca pot integra TIC la lectii, dar 36% dintre ei nu au timp pentru asta

citeste in continuare

Profilul profesorului si standardele profesionale pe etape de cariera: Gradul II si Gradul I [PDF]

citeste in continuare

"Caldura nu este o materie optionala!" Elevii cer invatamant online si anunta un protest in scolile neincalzite din Focsani

citeste in continuare

Liceul de top din Bucuresti unde elevii de clasa a XII-a merg la scoala trei zile pe saptamana si invata doar pentru BAC

citeste in continuare

Titularizare 2025: Calendarul propus si Ordinea ocuparii posturilor didactice

citeste in continuare

Pregatire profesionala pentru personalul administrativ din scoli 2024-2025: tipologie si necesar de cursuri

citeste in continuare

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.