Proiectul de Hotarare de Guvern pentru organizarea si finantarea Programului National de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU), prevazut in noua Lege a invatamantului superior, a fost avizat in Comisia de Dialog Social a Ministerului Educatiei.
Ministerul Educatiei informeaza, intr-un comunicat, ca acest program isi propune sa sprijine tinerii nu doar sa inceapa studiile universitare, ci sa le finalizeze cu succes, contribuind astfel la crearea unui sistem educational mai incluziv si mai performant.
Conform sursei citate, PNRAU prevede:
๐ activitati ce sprijina trecerea de la liceu la facultate, inclusiv in cadrul invatamantului superior dual
๐ sustinerea si finantarea Centrelor de consiliere si orientare in cariera
๐ generalizarea introducerii in norma cadrelor didactice a activitatilor de consultatii cu studentii si a activitatilor remediale
๐ dezvoltarea unor politici si practici de reinscriere pentru studentii care au abandonat studiile, de tip โA doua sansaโ, la nivelul fiecarei institutii de invatamant superior
๐ dezvoltarea unui sistem de monitorizare a trecerii de la liceu la facultate, care sa identifice din timp riscul de abandon.
In plus, institutiile de invatamant superior vor avea responsabilitatea de a elabora un plan de actiuni personalizat pentru reducerea abandonului universitar, adaptat categoriilor de studenti aflati in risc si particularitatilor fiecarei institutii si programe de studii.
a) Organizarea unor targuri de cariere pentru studenti si absolventi, in colaborare cu partenerii institutionali si economici ai institutiilor de invatamant superior, in vederea facilitarii accesului la stagii de practica, internship si locuri de munca.
b) Dezvoltarea de programe de consiliere academica si psihologica, menite sa sprijine studentii in dificultate si sa le ofere sprijin in vederea imbunatatirii performantei academice si gestionarii stresului.
c) Functionarea in cadrul institutiilor de invatamant superior a centrelor de consiliere si orientare in cariera (CCOC), in vederea consilierii studentilor in risc de abandon universitar.
d) Dezvoltarea sentimentului de apartenenta la comunitateauniversitara in randul studentilor, inclusiv prin incurajarea acestora sa se implice in activitati de voluntariat, si sprijinirea si recunoasterea actiunilor acestora de catreuniversitate. Experienta dobandita de studenti prin implicarea in activitati de voluntariat contribuie in mod esential la dezvoltarea personala si profesionala a acestora, precum si la dezvoltarea spiritului de apartenenta la comunitatea universitara, completand cunostintele si abilitatile dobandite prin activitatea academica.
e) Desfasurarea de cursuri remediale diverse si adaptate nevoilor studentilor.
f) Imbunatatirea conditiilor in campusurile universitare, inclusiv in sinergie cu obiectivele de investitii din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta
g) Infiintarea de centre de cercetare in care studentii sa fie implicati in activitati specifice pregatirii academice, ce pot aduce venituri;
h) Implementarea de programe de mentorat si tutoriat, prin care studentii din ani de studii mai mari si cadrele didactice vor oferi sprijin si indrumare studentilor nou-veniti sau celor care intampina dificultati academice.
i) Sustinerea studentilor non-traditionali in vederea integrarii optime in mediul universitar, respectiv a reinmatricularii in cadrul unei institutii de invatamant superior se poate realiza prin:
i. Consultarea studentilor in vederea stabilirii unor optiuni flexibile de programare a cursurilor, respectiv de participare in sistem online sau hibrid, raportat la studentii care au responsabilitati de munca sau familiale;
ii. Consiliere academica si profesionala particularizata la nevoile acestora, inclusiv prin oferirea de sprijin in vederea gestionarii timpului, prioritizarea sarcinilor de lucru si indeplinirea cerintelor academice, in vederea finalizarii studiilor universitare;
iii. Servicii de ingrijire a copiilor in campusurile universitare sau parteneriate cu crese si gradinite locale, pentru a sprijini studentii care sunt parinti.
iv. Aplicarea politicilor de recunoastere a creditelor anterioare si a experientei de munca relevante pentru programul de studii ales;
v. Realizarea unor grupuri de suport pentru studentii non traditionali, facilitand schimbul de experiente si sprijin reciproc.
Abandonul universitar este calculat pe baza studentilor care nu reusesc sa finalizeze studiile in termen de doi ani de la durata teoretica a programului de studiu. Cauzele abandonului universitar sunt diverse si complexe, incluzand dificultati academice, lipsa de suport social adecvat, consiliere inadecvata si probleme financiare. In ciuda eforturilor existente pentru combaterea acestui fenomen, cum ar fi implementarea centrelor de consiliere si orientare in cariera, precum si acordarea de burse sociale, masurile adoptate inca nu au reusit sa reduca in mod semnificativ acest fenomen fiind nevoie de o abordare coerenta si concentrata.
Un alt factor important pentru abandonul universitar este tranzitia dificila de la invatamantul liceal la cel universitar, in special pentru studentii din medii defavorizate. Programele existente nu reusesc intotdeauna sa ofere suport suficient pentru pregatirea studentilor pentru cerintele academice universitare.
Lipsa unui feedback educational timpuriu si a unor masuri de avertizare rapida agraveaza riscul de abandon, deoarece studentii nu primesc ajutorul necesar in momentul potrivit.
Conform studiului UEFISCDI privind abandonul universitar, publicat in 2022, situatia abandonului in Romania ramane ingrijoratoare. Rata medie a abandonului universitar, pentru ciclul de licenta, a fost de aproximativ 47,97% pentru generatia 2015. De asemenea, abandonul universitar difera semnificativ in functie de tipul institutiei de invatamant. In institutiile private, rata de abandon pentru generatia 2015 a fost de 62,21%, in timp ce pentru institutiile publice aceasta s-a situat la 45,47% . Formele de invatamant alternative, precum invatamantul la distanta si invatamantul fara frecventa, au inregistrat rate mult mai mari de abandon, de pana la 65,77%.