Cum se procedeaza la motivarea absentelor. Model de Cerere pentru parinti

Cum se procedeaza la motivarea absentelor. Model de Cerere pentru parinti
📅 2024-11-18

Procedura referitoare la motivarea absentelor pentru elevi se regaseste in Regulamentul-cadru pentru organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar - ROFUIP 2024, in vigoare de la 1 septembrie.

Conform documentului, motivarea absentelor elevilor se face de catre invatator/ diriginte/ institutor in ziua prezentarii actelor justificative. Totodata, elevul trebuie sa prezinte la scoala actele pe baza carora se face motivarea absentelor in termen de 7 zile de la reluarea activitatii.

 

Motivarea absentelor elevilor, conform ROFUIP 2024

Extras din ROFUIP - Art. 94 - 95

 

ART. 94
(1) Prezenta beneficiarilor primari la fiecare ora de curs se verifica de catre cadrul didactic, care consemneaza, in mod obligatoriu, fiecare absenta. Absenta se consemneaza in catalog doar in cazul in care elevul nu este prezent la ora de curs si nu poate fi folosita drept mijloc de coercitie.

 

(2) Motivarea absentelor se face de catre educatorul/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte in ziua prezentarii actelor justificative.

 

(3) In cazul beneficiarilor primari minori, parintii sau reprezentantii legali au obligatia de a prezenta personal invatatorului /institutorului /profesorului pentru invatamantul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absentele copilului sau.

 

(4) Actele medicale pe baza carora se face motivarea absentelor sunt, dupa caz: adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverinta /certificat medical /foaie de externare/scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale beneficiarilor primari.

 

(5) In limita a 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 20% din numarul orelor alocate unei discipline, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului /institutorului/profesorului pentru invatamantul primar /profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii de invatamant.

 

(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), pentru elevele gravide si elevii parinti absentele pot fi motivate pentru un numar de ore de curs, in limita a 100 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 40% din numarul orelor alocate unei discipline.

 

(7) Educatorul/educatoarele/profesorul pentru educatie timpurie /invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte pastreaza la sediul unitatii de invatamant, pe tot parcursul anului scolar, actele pe baza carora se face motivarea absentelor, prezentate in termen de 7 zile calendaristice de la reluarea activitatii elevului.

 

(8) Nerespectarea termenului prevazut la alin. (7) atrage declararea absentelor ca nemotivate.

 

(9) In cazul beneficiarilor primari reprezentanti, absentele se motiveaza pe baza actelor justificative, conform prevederilor statutului elevului.


ART. 95

(1) La cererea scrisa a directorilor unitatilor de invatamant cu program sportiv suplimentar, a profesorilor-antrenori din unitatile de invatamant cu program sportiv integrat, a directorilor cluburilor sportive scolare/asociatiilor sportive scolare sau a conducerilor structurilor sportive, directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la cantonamente si la competitii de nivel local, judetean, regional, national si international.

 

(2) Directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la olimpiadele si concursurile scolare si profesionale organizate la nivel local, judetean/interjudetean, regional, national si international, la cererea scrisa a profesorilor indrumatori/insotitori.

 

(3) Directorul unitatii de invatamant aproba motivarea absentelor beneficiarilor primari care participa la mobilitati cu scop educational, in conformitate cu prevederile art. 131, alin. (5) din Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

(4) Directorul unitatii de invatamant are obligatia sa anunte serviciile de asistenta sociala (SPAS/DAS) si sa contribuie la stabilirea unor masuri de prevenire a abandonului scolar, in cazul beneficiarilor primari care inregistreaza absente la cel putin 75% din numarul de ore de curs prevazut intrun an scolar la disciplinele/modulele respective.

 

Motivare absente - ce trebuie sa faca parintii

 

1. Parintele scrie o cerere prin care se solicita motivarea absentelor efectuate de catre elev.

 

Cererea trebuie sa contina si motivul absentarii, care poate fi:

 

a) de ordin personal sau familial;

b) de ordin medical, dovedit cu acte.

 

Actele medicale  pe baza carora se motiveaza absentele sunt, dupa caz: 

 

- adeverinta eliberata de medicul cabinetului scolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, 

- adeverinta/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicala eliberat(a) de unitatea sanitara in care elevul a fost internat.

 

Actele medicale trebuie sa aiba viza cabinetului scolar sau a medicului de familie care are in evidenta fisele medicale/carnetele de sanatate ale beneficiarilor primari.

 

Profesorul diriginte are obligatia sa informeze parintii sau reprezentantii legali, in cazul in care elevul inregistreaza prea multe absente nemotivate. Informarea se face in scris. Numarul absentelor se stabileste prin regulamentul de organizare si functionare a fiecarei unitati de invatamant.


Va prezentam doua modele de cereri pentru motivarea absentelor:

 

 

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Consultatiile si cursurile remediale cu studentii, incluse in norma cadrelor didactice - plan pentru reducerea abandonului universitar

citeste in continuare

Cand se da nota 1 in catalog. "Criteriile de notare se regasesc in cerintele evaluarilor", explica profesorul iesean Constantin Cucos

citeste in continuare

Etapele mobilitatii personalului didactic 2025-2026: constituirea catedrelor, intregirea normelor, transferuri si repartizari

citeste in continuare

Elevii erau la mall si profesorul le punea note in catalog: cadrul didactic este sub control judiciar pentru fals intelectual

citeste in continuare

ICILS Romania 2023: 91% dintre profesori spun ca pot integra TIC la lectii, dar 36% dintre ei nu au timp pentru asta

citeste in continuare

Profilul profesorului si standardele profesionale pe etape de cariera: Gradul II si Gradul I [PDF]

citeste in continuare

"Caldura nu este o materie optionala!" Elevii cer invatamant online si anunta un protest in scolile neincalzite din Focsani

citeste in continuare

Liceul de top din Bucuresti unde elevii de clasa a XII-a merg la scoala trei zile pe saptamana si invata doar pentru BAC

citeste in continuare

Titularizare 2025: Calendarul propus si Ordinea ocuparii posturilor didactice

citeste in continuare

Pregatire profesionala pentru personalul administrativ din scoli 2024-2025: tipologie si necesar de cursuri

citeste in continuare

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.