Cate note trebuie sa ai la o materie, pana la finalul anului 2024: Precizarile Ministerului Educatiei

Cate note trebuie sa ai la o materie, pana la finalul anului 2024: Precizarile Ministerului Educatiei
📅 2024-11-18

Evaluarea ritmica a elevilor este un proces esential in sistemul de invatamant si poate include teste scrise, probe orale, observatia directa in clasa sau realizarea de proiecte. Pentru toate acestea, elevii primesc un anumit numar de calificative sau note la fiecare disciplina, in functie de nivelul de invatamant.

Intr-o declaratie la Prima TV, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Florian Lixandru, a declarat ca dupa cel de-al doilea modul de invatare ar trebui sa existe cel putin o nota la fiecare disciplina. Adica pana la vacanta de iarna 2024.

 

Cate se pun pe modul la fiecare materie

 

Anul trecut, intr-o nota informativa transmisa scolilor, Ministerul Educatiei preciza, pentru primele doua module de invatare, un numar de cel putin 2 note/calificative la disciplinele cu 1-2 ore/saptamana.

 

Acum, secretarul de stat Florian Lixandru a subliniat ca profesorul este suveran pe rubrica lui, iar Ministerul Educatiei nu a stabilit un numar minim de ore pe modul pentru ca ar fi insemnat sa incarce sarcina profesorului. Cu toate acestea, pana la finalul modulului 2 de invatare, adica pana la finalul anului 2024, elevii ar trebui sa aiba cel putin o nota la fiecare disciplina.

„Numarul minim de note este cel prevazut de regulament, adica numarul de ore pe saptamana plus 3 pe an scolar. Pe perioada de invatare nu avem o reglementare care stabileasca un numar minim de note, pentru ca ar insemna cumva sa incarcam sarcina profesorului. Fiecare profesor este suveran pe rubrica lui si stabileste modalitatea de evaluare a elevului pe care il pregateste. Dar la momentul la care calculam media, adica dupa cea de-a doua perioada de invatare, ar trebui sa existe cel putin o nota la fiecare disciplina. Vorbim aici de notare ritmica. Practic, exista in scoala o comisie care verifica notarea ritmica. Este atributul din nou al directorului de a se asigura ca fiecare profesor evalueaza ritmic copiii”, a declarat Florian Lixandru.

 

In anul scolar 2024-2025, Modulul 2 de invatare (sau a doua perioada de invatare) se desfasoara de luni, 4 noiembrie 2024 si pana vineri, 20 decembrie 2024. Detalii AICI despre structura anului scolar 2024-2025.

 

Precizarile facute de Florian Lixandru au venit in contextul unei intrebari referitoare la bursele de merit la clasa a V-a, care se acorda pe baza rezultatelor scolare.

 

Conform Metodologiei-cadru, bursele de merit la clasa a V-a se acorda elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50. In situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia.

 

Totodata, bursele de rezilienta se acorda elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 7, in ordinea descrescatoare a mediilor.
 

Cu cate note se incheie media in anul scolar 2024-2025
 

Conform articolului 107 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar (ROFUIP 2024), numarul de calificative/note acordate anual fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, este stabilit de cadrul didactic, in functie de numarul unitatilor de invatare si de numarul saptamanal de ore prevazut in planul-cadru.

Astfel, la fiecare disciplina numarul de calificative/note acordate anual este, de regula, cu cel putin trei mai mare decat numarul de ore alocat saptamanal disciplinei in planul-cadru de invatamant, dar nu mai mic de patru note pe an scolar pentru fiecare disciplina. In cazul disciplinelor de studiu cu mai putin de o ora/saptamana, numarul minim de note acordate pentru un an scolar este de doua.

 

Astfel, numarul de note/calificative depinde de numarul de ore alocate saptamanal fiecarei materii, respectand regula minimului de patru note. Iata cateva exemple:

- la o disciplina cu 1 ora pe saptamana trebuie cel putin 4 note pe an.

- la o disciplina cu 2 ore pe saptamana trebuie cel putin 5 note pe an.

- la o disciplina cu mai putin de 1 ora pe saptamana (cum ar fi o materie optionala), trebuie cel putin 2 note pe an.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Consultatiile si cursurile remediale cu studentii, incluse in norma cadrelor didactice - plan pentru reducerea abandonului universitar

citeste in continuare

Cand se da nota 1 in catalog. "Criteriile de notare se regasesc in cerintele evaluarilor", explica profesorul iesean Constantin Cucos

citeste in continuare

Etapele mobilitatii personalului didactic 2025-2026: constituirea catedrelor, intregirea normelor, transferuri si repartizari

citeste in continuare

Elevii erau la mall si profesorul le punea note in catalog: cadrul didactic este sub control judiciar pentru fals intelectual

citeste in continuare

ICILS Romania 2023: 91% dintre profesori spun ca pot integra TIC la lectii, dar 36% dintre ei nu au timp pentru asta

citeste in continuare

Profilul profesorului si standardele profesionale pe etape de cariera: Gradul II si Gradul I [PDF]

citeste in continuare

"Caldura nu este o materie optionala!" Elevii cer invatamant online si anunta un protest in scolile neincalzite din Focsani

citeste in continuare

Liceul de top din Bucuresti unde elevii de clasa a XII-a merg la scoala trei zile pe saptamana si invata doar pentru BAC

citeste in continuare

Titularizare 2025: Calendarul propus si Ordinea ocuparii posturilor didactice

citeste in continuare

Pregatire profesionala pentru personalul administrativ din scoli 2024-2025: tipologie si necesar de cursuri

citeste in continuare

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.