"Capitolul IV Intocmirea si eliberarea duplicatelor actelor de studii
Articolul 39
(1) In situatia pierderii sau a furtului unui act de studii, titularul/imputernicitul depune la unitatea de invatamant care a emis actul de studii original o cerere de eliberare a unui duplicat.
(2) Cererea de eliberare a duplicatului este insotita de urmatoarele documente, care se arhiveaza cu termen de pastrare permanent la unitatea de invatamant:
a) declaratia notariala/consulara, data de titularul actului, in care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare, imprejurarile in care actul de studii a fost pierdut, precum si alte precizari care sa confirme disparitia actului de studii respectiv. Se va face in mod obligatoriu urmatoarea mentiune: „actul de studii original nu a fost lasat gaj/garantie la o institutie de stat sau particulara, din tara sau din strainatate, si nu a fost instrainat cu buna stiinta altei persoane fizice sau juridice“;
b) dovada publicarii pierderii sau furtului actului de studii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a;
c) copie conforma cu originalul dupa certificatul de nastere/casatorie;
d) doua fotografii color, format 3 x 4 cm.
(3) In urma analizarii cererii depuse, consiliul de administratie al unitatii de invatamant aproba eliberarea duplicatului.
(4) Pentru actele de studii prevazute cu cod QR, unitatea de invatamant sau, dupa caz, institutia de invatamant superior in care functioneaza unitatea de invatamant care a eliberat actul de studii original solicita la Compania Nationala „Imprimeria Nationala“ - S.A. tiparirea unui nou formular de act de studii cu cod QR, cu avizul compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei.
Articolul 40
(1) Pentru actele de studii care nu contin cod QR, duplicatul se intocmeste pe baza documentelor aflate in arhiva unitatii de invatamant care a emis actul de studii original, pe un formular identic cu cel original emis la data absolvirii, si se elibereaza dupa procedura prevazuta la actele de studii originale.
(2) In cazul actului de studii care contine ca element distinctiv codul QR, duplicatul va fi tiparit si personalizat de catre Compania Nationala „Imprimeria Nationala“ - S.A. in aceleasi conditii ca actul original.
(3) In cazul in care nu se mai gasesc formulare identice cu cele originale la nicio unitate de invatamant de pe raza inspectoratului scolar, se aplica prevederile art. 18 alin. (3). Daca la nivel national nu se gasesc formulare identice sau similare cu cele originale, destinate promotiilor de elevi inmatriculati inaintea intrarii in vigoare a Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se procedeaza la comandarea de la Compania Nationala „Imprimeria Nationala“ - S.A. a formularelor, conform modelelor elaborate in baza Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in urma avizarii de catre compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei.
(4) Duplicatele actelor de studii se completeaza in mod identic cu actul de studii original. In cazul in care pe actul de studii original nu sunt inscrise in clar numele persoanelor semnatare, se completeaza (SS) „indescifrabil“.
(5) Pe duplicat se mentioneaza urmatoarele inscrisuri suplimentare, scrise cu tus sau cu cerneala de culoare rosie, intr-un spatiu corespunzator, dupa cum urmeaza:
a) pe fata actului de studii, in partea de sus: „DUPLICAT“;
b) pe versoul actului de studii: „Acest DUPLICAT este eliberat conform Aprobarii ............ (denumirea unitatii de invatamant care a aprobat eliberarea duplicatului) nr. ... din ...........................
Confirmam autenticitatea inscrisurilor cuprinse in prezentul act de studii.“, text care se certifica prin semnatura atat de directorul, cat si de secretarul-sef/secretarul unitatii de invatamant aflati in functii la data eliberarii, aplicandu-se si sigiliul unitatii de invatamant. Timbrul sec se aplica in locul marcat.
(6) Duplicatele poarta, in partea de sus, seria si numarul actului original eliberat.
(7) Pe duplicat se inregistreaza numarul si data eliberarii, numar care se completeaza cu cerneala rosie in Registrul unic de evidenta a formularelor actelor de studii.
(8) In Registrul unic de evidenta a formularelor actelor de studii, la titular, se mentioneaza, cu cerneala rosie, seria si numarul duplicatului, numarul din registrul de eliberare si data eliberarii.
(9) Borderoul pentru aplicarea timbrului sec pe duplicate cuprinde urmatoarele rubrici: numar curent, numele, initialele prenumelui tatalui/mamei, prenumele complet al absolventului, seria si numarul formularului, numarul dat de unitatea de invatamant, anul absolvirii, mentiuni - seria si numarul actului original - urmandu-se aceeasi procedura ca pentru actele de studii originale.
(10) In registrul matricol si pe matca/cotorul actului original, cand actul s-a eliberat din carnet cu matca/cotor, se consemneaza seria si numarul duplicatului eliberat.
Articolul 41
(1) Absolventul/Absolventa unei unitati de invatamant a carei arhiva se gaseste la Arhivele Nationale sau la serviciile judetene ale Arhivelor Nationale, care solicita un duplicat sau un document scolar, depune la inspectoratul scolar pe raza caruia a functionat unitatea de invatamant o cerere de eliberare a duplicatului, respectiv a documentului scolar, insotita de documentele doveditoare, eliberate de Arhivele Nationale/ serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.
(2) Pe baza analizei documentelor prezentate, inspectorul scolar general nominalizeaza o unitate de invatamant cu acelasi nivel de pregatire, cu acelasi domeniu de pregatire sau domenii de pregatire din acelasi profil, in vederea eliberarii duplicatului, respectiv a documentului scolar solicitat.
(3) Pe versoul duplicatului, precum si al documentului scolar eliberat in aceste conditii, unitatea de invatamant emitenta face urmatoarele mentiuni, cu cerneala rosie: „A fost eliberat conform Aprobarii inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti nr. ........ din data ......, pe baza documentelor eliberate de Arhivele Nationale/serviciile judetene ale Arhivelor Nationale care detin(e) arhiva fostei ....................... (denumirea fostei unitati). Confirmam autenticitatea datelor cuprinse in prezentul act de studii/document scolar.“, text care se certifica prin semnatura atat de directorul, cat si de secretarul-sef/secretarul unitatii de invatamant aflati in functii la data eliberarii, aplicandu-se si sigiliul unitatii de invatamant. Timbrul sec se aplica pe actul de studii, in locul marcat.
Articolul 42
(1) Termenul pentru eliberarea duplicatelor este, de regula, 90 de zile de la aprobarea cererii.
(2) Duplicatul se elibereaza titularului/imputernicitului conform prevederilor art. 10.
(3) In cazul pierderii, distrugerii, furtului sau al completarii gresite a duplicatului din vina unitatii de invatamant emitente, se elibereaza un alt duplicat, cu respectarea prevederilor art. 39".