Directorii de scoli din Ilfov sunt indemnati sa implementeze masuri preventive stricte, conform cadrului normativ aplicabil, pentru asigurarea securitatii si sanatatii elevilor si prevenirea incidentelor, inclusiv in perioada sarbatorilor de iarna, potrivit unei adrese a Inspectoratului Scolar Judetean Ilfov.
In acest sens, ISJ Ilfov transmite scolilor ca trebuie sa implementeze masuri precum:
1. Prevenirea violentei intre elevi:
° Cresterea supravegherii in timpul pauzelor si in spatiile aglomerate din scoala, atat de catre profesorii de serviciu cat si de profesorii diriginti;
° Suplimentarea / Organizarea activitatilor educative si a intalnirilor cu consilierii scolari pentru prevenirea comportamentelor agresive, inclusiv a celor inspirate de postari de pe retelele de socializare (Cum ar fi asa numitele "provocari").
2. Controlul accesului in unitate:
° Verificarea riguroasa a persoanelor care intra in scoala si a obiectelor aduse in scoala, respectarea stricta a procedurii de acces;
° Interzicerea accesului, inclusiv a accesului elevilor, cu materiale pirotehnice, obiecte periculoase sau orice material care poate pune in pericol siguranta elevilor (discutarea acestor reguli, cuprinse si in ROI, cu elevii, de catre profesorii diriginti dar si la nivelul Consiliului Scolar al Elevilor)
3. Comunicarea cu parintii privind subiectul asigurarii securitatii:
° Organizarea, in aceasta perioada, a sedintelor cu parintii, in care acestia sa fie informati despre potentialele pericole la care se expun copiii, prin preluarea unor comportamente de pe retelele de socializare, precum si despre interdictiile privind introducerea in spatiul scolar si folosirea de materiale pirotehnice, despre consecintele nerespectarii acestor reguli.
° Indemnarea parintilor sa discute acasa despre riscurile preluarii de catre copii a unor comportamente gresite, nesigure, violente, de pe retelele de socializare si cele generale de folosirea materialelor pirotehnice.
° Aducerea la cunostinta a responsabilitatilor parintilor privind:
- Supravegherea comportamentului copiilor in afara orelor de curs.
- Educarea acestora cu privire la respectarea regulilor de siguranta.
- Semnalarea catre scoala sau catre autoritati a eventualelor riscuri sau comportamente periculoase observate.
4. Colaborarea cu autoritatile locale si institutiile competente:
° Solicitarea Politiei in intensificarea supravegherii zonelor din jurul scolii;
° Realizarea unor actiuni comune de informare a elevilor si parintilor despre pericolele actelor nesabuite, comportamentelor periculoase.
Potrivit adresei ISJ Ilfov, fiecare scoala si gradinita trebuie sa comunice, prin adresa scrisa, pana la data de 11 decembrie 2024, masurile luate in cadrul unitatii de invatamant, precum si modul in care au fost informati parintii si elevii cu privire la acest subiect.
Indemnul ISJ Ilfov vine dupa ce Inspectoratul de Politie Judetean Ilfov a trimis o adresa in care semnaleaza ca, in ultimele zile, in spatiul public, atat pe retele de socializare cat si mass-media, au aparut numeroase postari si distribuiri ale unui nou tip de continut ce a devenit viral, in special pe platforma TikTok, cu privire la o provocare denumita ”Superman Challenge”.
Provocarea, realizata in mod frecvent de elevi in unitatile de invatamant, consta in aruncarea unui elev in bratele altor colegi si ridicarea acestuia in aer, iar in foarte multe dintre situatii, elevii nu mai sunt sustinuti si ajung sa sufere leziuni fizice in urma provocarii, necesitand ingrijiri medicale si chiar interventii chirurgicale.
"Aceste aspecte au fost semnalate si de medici din diferite spitale, atat din municipiul Bucuresti cat si din alte judete, starnind ingrijorare datorita numarului mare de minori care se prezinta la camerele de garda. Din punct de vedere psihologic, elevii iau parte la astfel de acte din dorinta de apartenenta sociala, adolescentii avand o tendinta ridicata sa urmeze tendintele din mediul online pentru a nu se simti exclusi si pentru a castiga validarea din partea colegilor, iar prin numarul mare de like-uri si comentarii acestia traiesc un sentiment de recompensa imediata. In aceasta situatie, recomandam conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Ilfov, personalului unitatilor de invatamant preuniversitar si reprezentantilor parintilor si elevilor sa prelucreze aceste informatii cu privire la viralizarea provocarii “Superman Challenge” intr-o maniera in care si expuna pericolele la care se supun elevii si consecintele grave pe care aceste actiuni le pot avea asupra sanatatii si integritatii corporale a acestora", se arata in adresa IPJ Ilfov.