Liderii PSD, PNL si UDMR au stabilit, marti, într-o sedinta la Guvern, masurile din viitorul program de guvernare. Acestea nu au fost asumate si de USR, care, desi a participat în cele din urma la discutii, a spus ca „trebuie discutate partid” principiile si masurile agreate.
Potrivit unui comunicat de presa, guvernul viitor va avea 16 minstere, numarul secretarilor de stat urmând a fi redus cu 50%. De asemenea, sunt propuse mai multe masuri pentru debirocratizare, simplificare, dereglementare si descentralizare. Pentru anul 2025 este preconizat un deficit de 7% din PIB, mentinerea cotei unice, reducerea taxelor si impozitelor pe munca în cazul salariilor mici si al familiilor cu copii, dar si impozitarea progresiva a marilor averi, scrie antena3.ro.
Masurile propuse în programul de guvernare al noii coalitii
Astfel, au fost agreate urmatoarele principii si masuri, pe domenii:
Reforma statului
1. Reforma administratiei centrale
• În administratia centrala, reducem numarul de ministere la maximum 16 si numarul agentiilor cu cel putin 25%;
• Comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor (niciun minister sa nu detina mai mult de doua servicii deconcentrate la nivel teritorial);
• Reducerea numarului de secretari de stat cu cel putin 50%. Regula de maximum 2 secretari de stat/minister/maximum 3 la ministerele mari;
• Audit de eficienta pentru fiecare autoritate centrala, institutii regionale si companii de stat, în primele 6 luni ale anului viitor;
• Desfiintarea institutiilor regionale începând cu 1 martie reprezinta un pas ferm catre o administratie mai eficienta si mai aproape de cetatean. Aceasta masura are scopul de a reduce birocratia excesiva, de a elimina structurile paralele si de a creste transparenta în gestionarea resurselor publice.
• Totodata, este nevoie de lansarea unui program strategic de sprijin pentru eliminarea inegalitatilor teritoriale si accelerarea dezvoltarii zonelor defavorizate din cadrul regiunilor de dezvoltare. Programul vizeaza investitii tintite în infrastructura, educatie, sanatate si economie locala, pentru a crea oportunitati concrete în comunitatile vulnerabile. Ne propunem sa asiguram acces egal la servicii publice de calitate, sa atragem investitii si sa stimulam crearea de locuri de munca, astfel încât fiecare regiune sa aiba sansa unui viitor prosper.
2. Debirocratizare, simplificare, dereglementare
• Comasarea autoritatilor de reglementare din acelasi domeniu de activitate în baza unei analize, în termen de 6 luni;
• Anularea sau simplificarea unor reglementari nefunctionale sau supra-birocratice;
• Digitalizarea si interconectarea bazelor de date de la nivelul administratiilor publice centrale si locale;
• De la 1 iulie, institutiile statului nu vor mai avea dreptul sa solicite cetatenilor documente sau hârtii care sunt deja emise de alte institutii publice. Aceasta masura va elimina redundantele birocratice, va simplifica accesul la servicii si va demonstra respect fata de timpul si efortul cetatenilor.
Citeste mai multe: AICI
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.