TIMIȘOARA. La începutul lunii decembrie 2024 au pornit lucrările la viitoarea pasarelă de la Gara de Nord Timișoara, care va duce călătorii de la tren la parcare, iar acum se apropie de final operațiunea de demolare a celei vechi de la Gara de Est.
De vineri dimineata, muncitorii care lucrează pe tronsonul de Timișoara, la modernizarea magistralei CFR Caransebeș – Arad, au început să demonteze construcția metalică ce asigura conexiunea pietonală între străzile Avram Imbroane și Aristide Demetriade. În loc, se va ridica o pasarela modernă.
„Vechea pasarela pietonală dintre străzile Avram Imbroane și Aristide Demetriade va fi demolată pentru a face loc unei păsărele noi, cu scări fixe și lifturi pentru persoanele cu dizabilități. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și va mulțumim pentru răbdare„, transmit reprezentanții CFR Infrastructură.
In orele după-amiezii de vineri, din bătrana pasarelă, ridicată la începutul anilor ’70, nu mai rămăseseră decat scarile.
Tronsonul 3, Timișoara Est – Ronat Triaj, măsoară 13,86 km, iar lucrările sunt realizate de Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – cu 1,4 miliarde lei (fără TVA).
În acest moment, acest lot este la 1,3% realizare. Traseul ce traversează Timișoara cuprinde 5 stații de cale ferată, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare și 5 pasaje inferioare.
Sunt deschise în continuare doar 3 dintre șantierele pentru modernizarea magistralei de cale ferată Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, împărțită în 4 loturi.
Cel mai avansat rămâne Lugoj – Timișoara, unde gradul de realizare se apropie de 20%, în vreme ce pe Caransebeș – Lugoj nu s-a mișcat încă nimic, acesta fiind încă în stadiul de proiectare.
Va reamintim, întreaga magistrala Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei. La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.