Un exercițiu NATO în România, blocat din cauza unor drumuri de pământ nereparate / Intervenția a trei ambasadori pentru un pod - HotNews.ro

Un exercițiu NATO în România, blocat din cauza unor drumuri de pământ nereparate / Intervenția a trei ambasadori pentru
📅 2025-05-21

De zece luni, Armata, Ministerul de Externe și trei țări aliate cer unor primării sau Ministerului român al Dezvoltării să întărească niște drumuri, unele de pământ, două podețe și două poduri. Ele erau vitale pentru organizarea, în mai 2025, a unui exercițiu NATO în care urma să fie simulată apărarea României. Între timp, exercițiul a fost amânat, scrie Europa Liberă.

Prima solicitare pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a făcut-o Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) de a repara mai multe drumuri mici, unele de pământ, și două podețe, din zonele unor obiective militare, datează din 23 iulie 2024.

„În perioada 5 mai 2025-25 mai 2025 se vor desfăşura pe teritoriul național exerciții militare la care vor participa şi țările aliate (NATO). Analiza locațiilor de dislocare pentru trupe şi a infrastructurii ce va fi utilizată pe timpul exercițiilor, executată la nivelul Ministerul Apărării Naționale, a condus la concluzia că o parte din drumurile de acces în/din aceste locații necesită lucrări de reabilitare/consolidare astfel încât să permită deplasarea tehnicii grele”, motiva MApN.

Cereri repetate făcute de căte MApN

Drumurile pe care MApN ar fi vrut și încă vrea să le folosească sunt:

MApN a mai menționat, în adresa din iulie 2024 către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, că unitățile militare care administrează cazărmile care folosesc aceste drumuri ceruseră deja repararea lor. Ele se adresaseră primăriilor care au în responsabilitate căile de acces.

Însă, „autoritățile administrației publice locale au comunicat că nu dispun de surse de finanțare pentru realizarea lucrărilor solicitate”, se arată într-un document ajuns la Camera Deputaților, consultat de Europa Liberă, în care este descrisă corespondența oficială între instituții pe această temă.

Exercițiul la care se referea Ministerul Apărării urma să aibă loc în perioada 5-26 mai 2025 și se numește Dacian Spring 25. În timpul exercițiului, urma ca Grupul de Luptă al NATO din România, condus de Franța, să ajungă la nivelul de brigadă. Adică Franța să aducă cel puțin încă 2.000 de militari în România, la Cincu (județul Brașov) și în alte locații, suplimentar față de cei 1.500 care există deja.

Acestora urmau să li se alăture și alți militari din state NATO și, astfel, peste 4.000 de militari români și străini să simuleze dislocarea rapidă în România și misiuni de apărare pe teritoriul național. În martie 2025, lideri francezi au anunțat amânarea dislocării trupelor franceze în România până la toamnă.

Intervenții de la trei ambasade și de la MAE

O lună mai târziu de la prima adresă trimisă de MApN către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, în august 2024, trei ambasadori ai unor state NATO aliate care au militari dislocați în România trimit și ei o scrisoare la MDLPA.

Reprezentanții Franței, Belgiei şi Luxemburgului semnalau Ministerului Dezvoltării că există un obstacol care limitează buna funcționare a trupelor NATO, respectiv un pod care va asigura o legătură rutieră între gara Voila şi tabăra Grupului de Luptă „General Berthelot” de la Cincu. Lucrările la podul de la Voila, cu o lungime de 94 de metri, trenează de patru ani.

Demersului ambasadorilor i se alătură și Ministerul de Externe al României (MAE), care, pe 10 septembrie 2024, îi scrie aceluiași Minister al Dezvoltării. Pentru buna desfășurare a exercițiului Dacian Spring 25, spune MAE, autoritățile trebuie să repare podul de la Voila cerut de militari de mai mulți ani

„Importanța obiectivului menționat poate fi evidențiată şi prin faptul că se află pe una dintre rutele de evacuare rapidă pentru structurile militare dislocate în Centrul de Instruire Întrunită din localitatea Cincu – ruta către nord, ruta către sud fiind Cincu-Voila.”

MAE amintește că la Dacian Spring 25, din luna mai, urmau să aibă loc pe teritoriul României exerciții de certificare a stării operaționale a structurilor militare aliate dislocate pe teritoriul național, exerciții care „se vor desfăşura în proximitatea poligonului Cincu”. „Îndeplinirea defectuoasă a obiectivelor stabilite având drept cauză starea infrastructurii rutiere ar afecta dorința de a atrage forțe aliate pe teritoriul național”, avertiza MAE în toamna lui 2024.

MApN: Repararea drumurilor este „o strictă necesitate”

Pe 3 octombrie 2024, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației primește Scrisoarea a IV-a – ea vine tot de la MApN, care revine cu o nouă adresă, în care arată că încă un obiectiv important pentru Armată – podul peste râul Şaeş de la Sighișoara, trebuie reparat.

„Lucrarea de infrastructură constituie un obiectiv de importanță majoră din punct de vedere strategic, deoarece limitează posibilitățile de mişcare ale trupelor şi tehnicii militare dislocate în Centrul de Instruire Întrunită din localitatea Cincu (jud. Braşov). Analiza, bazată pe considerente militare, efectuată la nivelul Ministerul Apărării Naționale, a scos în evidență faptul că obiectivul de infrastructură menționat asigură legătura unităților şi marilor unități situate la nord de localitatea Cincu şi Centrul de Instruire Întrunită. La ora actuală, podul peste râul Şaeş este utilizat cu restricții de tonaj deoarece acesta se află într-o stare avansată de degradare – traversarea podului este limitată la autovehicule uşoare”, se spunea în adresa MApN.

Pe 17 decembrie 2024, MApN revine la Ministerul Dezvoltării cu încă o adresă. Armata scrie că doar un drum din cele patru descrise în adresa din iulie, cel din Făgăraș, s-a reparat în cele cinci luni scurse de la prima solicitare trimisă. Precizează că reabilitarea drumurilor de pământ este de „strictă necesitate” pentru dislocarea în condiții de siguranță a echipamentelor militare ale Grupului de Luptă Francez la nivel de brigadă.

În plus, justifica MApN, pe termen lung, drumurile vor asigura fluxul de afluire/defluire a structurilor în contextul planurilor militare de contingență. Planurile de contingență sunt cele care arată cum se apără România în caz că este atacată.

Banii, alocați după 6 luni de la prima solicitare

Pe 31 ianuarie 2025, Guvernul Marcel Ciolacu 2 adoptă o ordonanță care permite Ministerului Dezvoltării să aloce banii necesari reparării drumurilor, podețelor și podului solicitate pentru tranzitul mașinilor militare.

Actul normativ prevede că sursa banilor este Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, un program național de finanțare a unor investiții care are un buget de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro) în perioada 2021-2028, deși „prin acesta (n.r. programul Anghel Saligny) nu pot fi finanțate toate obiectivele de investiții de importanță strategică”, explica Guvernul.

Executivul menționa că, până în ianuarie 2025, „din valoarea totală alocată Programului National de Dezvoltare Locală etapa II, de 33 miliarde de lei, sunt angajate 31,269 miliarde lei, existând un disponibil de 1,730 miliarde lei” (346 de milioane de euro). Tot guvernul preciza, în ordonanța din ianuarie, menită să deblocheze finanțarea pentru repararea drumurilor, podețelor și a podului cerute de MApN, că „valoarea estimativă pentru două dintre acestea (n.r. solicitări) este de aproximativ 6.500.000 lei” – 1,3 milioane de euro, adică mai puțin de 2 la sută din suma disponibilă.

Contactat de Europa Liberă, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că, în timp ce lucrările la podul de la Sighișoara sunt contractate și „în execuție”, reparațiile cerute de MApN pentru drumuri nu au început. Explicația ministrului este că autoritățile locale fac demersurile necesare, dar „se mișcă greu”.

Despre amânarea exercițiului Dacian Spring 25, oficiali francezi au spus pentru Europa Liberă că ea a fost solicitată pentru ca dislocările de militari și mașini de luptă să nu se suprapună peste campania electorală prezidențială din România. Înalți oficiali militari români au explicat că exercițiul prin care Grupul de Luptă al NATO din România se va mări temporar va avea loc la toamnă, fără a preciza o dată exactă.

Un program finanțat de UE

Uniunea Europeană a lansat, în 2018 și ulterior în 2022 (după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina), planuri de acțiune pentru o deplasare cât mai rapidă și mai sigură a logisticii militare între țările membre.

Dimensiunile și capacitatea de susținere a podurilor rutiere, spune UE, sunt elemente esențiale în deplasarea vehiculelor militare pe șosele. Un vehicul blindat cântărește zeci de tone și poate ajunge chiar la 100 de tone, cu tot cu transportorul pe care este urcat pentru deplasare.

Peste 1,75 miliarde de euro este finanțarea pusă la dispoziție de UE – treptat, în mai multe apeluri de proiecte – pentru mobilitate militară, printr-un program de îmbunătățire a conectivității europene (CEF). Prin acest program, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început investiții de aproximativ 60 de milioane de euro – din care jumătate bani europeni – pentru modernizarea a șase poduri.

Cinci dintre ele sunt situate în apropierea unor baze militare sau pe șosele ce duc spre acestea, iar cel de-al șaselea, de la Ungheni – finanțat distinct – este poziționat strategic, la granița cu Republica Moldova:

Pentru alte 30 de poduri de importanță strategică, CNAIR va depune cereri de finanțare prin același program, au menționat reprezentanții companiei pentru Europa Liberă.

Tot cu fonduri de mobilitate militară a fost obținută o finanțare pentru studiul de fezabilitate (SF) de aproape 7 milioane de euro pentru un nou pod peste Dunăre, la Giurgiu-Ruse, care să dubleze astfel vechiul pod al Prieteniei. SF-ul trebuie finalizat până în 2026. Comisia Europeană ar fi aprobat deja – spunea anul trecut guvernatorul din Ruse, Bulgaria – o finanţare masivă, de aproximativ 2,5 miliarde de euro, şi pentru construcţia podului în sine, care ar putea fi gata până în 2030.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Ilie Bolojan: „Dacă voi avea un rol, voi lucra ca PNL să se schimbe” / Ce a spus despre Crin Antonescu și care este „un profil” ideologic „bun” pentru PNL

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Cotroceni, că „partea de a fi conservator din punct de vedere social și a fi un liberal economic este un profil…

Chinezii de la BYD au lansat în România o mașină electrică ce concurează cu Dacia Spring

BYD, producător auto chinez care se extinde accelerat în Europa, a lansat în România modelul compact de oraș Dolphin Surf care devine una dintre puținele mașini full-electrice care costă sub 20.000 de euro. BYD are…

Unul dintre cele mai tăcute și agresive cancere ginecologice afectează anual 1.800 de românce. Două din trei pierd lupta cu boala

Cancerul ovarian rămâne una dintre cele mai tăcute și agresive forme de cancer ginecologic. Lipsa simptomelor specifice, absența unui program național de screening și întârzierile în diagnostic fac ca majoritatea cazurilor să fie depistate în…

Ilie Bolojan, întrebat despre românii care își taie pașapoartele: Câștigătorul alegerilor să fie conștient că există mulți oameni care nu l-au votat

„Atunci când ești pe o funcție publică nu joci doar pentru electoratul tău, joci pentru toată comunitatea”, a spus Ilie Bolojan, întrebat, miercuri, în ultima sa conferință de presă ca președinte, despre simpatizanții AUR care…

Armata poloneză, trimisă să intervină după „manevre suspecte” ale unui petrolier din „flota fantomă” a Rusiei

Armata poloneză a intervenit după ce o navă din „flota fantomă” a Rusiei a fost văzută efectuând manevre suspecte în apropierea unui cablu electric care leagă Polonia de Suedia, a afirmat miercuri premierul polonez, potrivit…

Zeci de redacții din Europa cer eliminarea unei legi a guvernului Viktor Orban care amenință presa și organizațiile civile din Ungaria / Apel către UE

Peste 80 de instituții de presă europene au semnat o petiție prin care solicită eliminarea proiectului de lege din Ungaria care urmărește să restricționeze finanțarea străină a mass-media și a organizațiilor pentru apărarea drepturilor democratice,…

VIDEO Ilie Bolojan consideră că lui George Simion nu trebuia să i se permită să își țină conferința post-alegeri la Parlament: „A fost o decizie neinspirată”

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, la Cotroceni, că „a fost o decizie neinspirată” să i se permită unui partid politic să își organizeze conferința de presă la Palatul Parlamentului, duminică seară,…

Anamaria Gavrilă spune că POT va merge la consultări cu Nicușor Dan dacă va primi o invitație: „Nu sunt cineva care să poarte ranchiună”

Președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a declarat miercuri că formațiunea sa este dispusă să participe la consultările politice de la Palatul Cotroceni, în cazul în care va primi o invitație din partea președintelui…

CCR a respins definitiv o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile BEC

Curtea Constituțională a României a respins miercuri o sesizare privind refuzul companiei Meta de a pune în executare deciziile Biroului Electoral Central (BEC), a anunțat CCR, într-un comunicat de presă. „În ședința din data de…

The Group a împlinit 20 de ani; publicitatea este educație!

Agenția The Group, partener în România al Omnicom Group USA, aniversează 20 de ani de excelență profesională. Cu acest prilej, compania mulțumește pentru încredere tuturor Clienților și partenerilor care i-au însoțit pașii în ultimele decenii.…

Good News

Only good and positive news.