Curtea Constituțională a României a respins miercuri o sesizare privind refuzul companiei Meta de a pune în executare deciziile Biroului Electoral Central (BEC), a anunțat CCR, într-un comunicat de presă.
„În ședința din data de 21 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere sesizarea privind refuzul Meta Platforms Ireland de a pune în executare Deciziile Biroului Electoral Central. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins sesizarea formulată de domnul A.C.S.”, menționează Curtea, în comunicatul transmis.
Hotărârea este definitivă şi se comunică BEC, precizează instanța constituțională.
„Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, mai scrie în comunicatul Curții.
Gigantul american din domeniul tehnologiei Meta Platforms este compania care deține platforme de socializare și aplicații de mesagerie precum Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, BEC a decis înlăturarea a numeroase materiale publicitare politice din online, pe motiv că încalcă prevederile legale.
Ulterior, în instanțe au fost deschise mai multe procese de către Meta, prin care deciziile luate de BEC au fost contestate.
Liderul AUR, George Simion, a anunțat marți seară că formațiunea sa va contesta la Curtea Constituțională a României rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică, scrutin pierdut de Simion în fața lui Nicușor Dan.
„Vom acţiona pe căile legale, şi intern şi internaţional, pentru ca mişcarea noastră să aibă câştig de cauză. Aşa că, pentru exact motivele menţionate în decizia CCR din 6 decembrie 2024, eu, ca şi competitor electoral, voi scrie Curţii Constituţionale şi voi cere anularea alegerilor. De ce? Pentru că a fost vorba de cumpărare de voturi! 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai, pentru turism electoral şi pentru cumpărarea voinţei românilor basarabeni care au fost diabolizaţi pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat, ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai şi niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot”, a acuzat Simion.
Sesizarea liderului AUR, prin care acesta contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidenţiale, a fost înregistrată miercuri la Curtea Constituţională, potrivit unor oficiali ai CCR citați de Agerpres.