Jonathan Birch, profesor de filozofie la London School of Economics, s-a declarat „îngrijorat de diviziunile societale majore”, deoarece oamenii nu sunt de acord dacă sistemele de inteligenţă artificială sunt într-adevăr capabile de sentimente precum durerea şi bucuria, scrie The Guardian.
Afirmaţiile lui au loc după ce în cursul săptămânii anterioare, un grup transatlantic de profesori universitari a prezis că apariţia conştiinţei în sistemele de inteligenţă artificială este probabilă până în 2035.
Potrivit lui Birch, aceste „rupturi sociale” ar putea provoca, de asemenea, tensiuni în cadrul familiilor, cei care dezvoltă relaţii strânse cu roboţii de chat sau chiar cu avatarurile AI ale celor dragi decedaţi ajungând să intre în conflict cu rudele care cred că doar creaturile în carne şi oase au conştiinţă.
Până în acest moment, conform The Guardian, Microsoft şi Perplexity, două dintre cele mai importante companii implicate în construirea de sisteme de inteligenţă artificială, au refuzat să comenteze apelul academicienilor de a-şi evalua modelele de sensibilitate. Meta, Open AI şi Google nu au răspuns nici ele.