Un fizician susţine că a rezolvat un paradox ceea ce ar putea face posibilă călătoria în timp

Un fizician susţine că a rezolvat un paradox ceea ce ar putea face posibilă călătoria în timp
📅 2025-01-09

Paradoxul bunicului este una dintre problemele logice care apar odată cu conceptul de călătorie în timp. Concret, cercetătorii s-au tot întrebat ce se va întâmpla dacă o persoană ar călători în timp şi şi-ar împiedica bunicul să aibă copii, ştergând0şi astfel propria existenţă. Lorenzo Gavassino, fizician la Universitatea Vanderbilt, susţine că a rezolvat această problemă. El a realizat un studiu în care analizează problema. Combinând noţiuni de relativitate, mecanica cuantică şi termodinamică, studiul demonstrează că călătoria în timp ar putea fi fezabilă fără a duce la contradicţii logice.

Potrivit studiului, înţelegerea noastră de zi cu zi a timpului îşi are rădăcinile în fizica newtoniană, unde evenimentele progresează liniar din trecut spre viitor. Dar teoria generală a relativităţii a lui Einstein contestă această presupunere. Ea dezvăluie că ţesătura spaţiu-timp se poate comporta în moduri care sfidează lucrurile cunoscute. Un exemplu ar fi găurile negre care ar putea forma bucle spaţiu-timp prin care să se poată călători în timp.

„În relativitatea generală, toate formele de energie şi impuls acţionează ca surse de gravitaţie, nu doar de masă. Aceasta înseamnă că, dacă materia se roteşte, ea poate trage spaţiu-timp odată cu ea. În timp ce acest efect este neglijabil asupra planetelor şi stelelor, ce ar fi dacă întregul univers s-ar roti?”, a explicat autorul studiului pentru LiveScience.

Într-un univers în care toată materia se roteşte, spaţiul-timp ar putea deveni atât de deformat încât timpul se aplecă efectiv, formând o buclă, mai spune expertul. Practic, o navă spaţială care călătoreşte de-a lungul unei astfel de bucle ar putea, teoretic, să se întoarcă la punctul său de plecare, nu doar în spaţiu, ci şi în timp.

Una dintre cele mai mari provocări pentru călătoria în timp constă în paradoxurile pe care le creează. Aceste probleme apar deoarece presupunem că legile termodinamicii funcţionează normal pe o buclă de timp.

„De fapt, legea creşterii entropiei – o mărime termodinamică care măsoară gradul de dezordine într-un sistem – este singura lege a fizicii care face distincţia între trecut şi viitor. Din câte ştim, entropia este singurul motiv pentru care ne amintim evenimentele trecute şi nu le putem prezice pe cele viitoare”, a spus Gavassino.

Cercetătorii au stabilit că entropia guvernează multe dintre experienţele noastre zilnice, de la felul în care corpurile îmbătrânesc până la modul în care procesăm amintirile. Chiar şi acţiunile simple se bazează pe entropie. Totuşi, în cazul călătoriilor în timp entropia ar putea să scadă sau să dispară

Pe măsură ce entropia scade, amintirile unei persoane ar putea să dispară, iar îmbătrânirea s-ar inversa.

„Creşterea entropiei este motivul pentru care murim. Ce se întâmplă când inversezi moartea?", s-a întrebat Gavassino.

Cercetarea lui Gavassino a fost publicată în revista Classical and Quantum Gravity.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Tanczos Barna: Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută

România a încheiat anul 2024 cu un deficit de 8,6%, iar anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de şapte la sută, spune, joi, ministrul de Finanţe, Tanczos Barna.

Anunţul lui Daniel David referitor la majorarea salariilor profesorilor

În funcţie de cum va merge economia spre mijlocul anului, premierul ştie că dacă lucrurile se stabilizează din punct de vedere financiar, are de onorat promisiunile pentru educaţie, spune ministrul Educaţiei, Daniel David, întrebat dacă salariile profesorilor vor fi majorate. ...

Armenia face un pas istoric spre aderarea la Uniunea Europeană

MAE anunţă perturbări ale transportului public în Belgia

MAE informează românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia că duminică şi luni va avea loc o manifestaţie a sindicatelor din sectorul de transport public şi cel al educaţiei şi vor fi perturbări ale funcţionării transportului public.

23.000 de copii în România abandonează şcoala în fiecare an. Ce soluţii are ministrul Educaţiei

Contextul social şi modul de predare sunt elemente de bază care ţin copilul la şcoală sau care îl duce spre abandon şcolar, spune ministrul Educaţiei, Daniel David.

Vineri, vânt puternic şi viscol în România

O nouă zi liberă pentru bugetari: Minivacanţă de patru zile

Guvernul va stabili, în şedinţa de vineri, că ziua de 2 mai va fi liberă pentru bugetari. Astfel, aceştia vor avea o nouă minivacanţă, în perioada 1 mai (joi) - 4 mai (duminică).

Ceremonie funerară naţională pentru fostul preşedinte SUA Jimmy Carter

Fostul preşedinte american Jimmy Carter a fost comemorat într-o ceremonie naţională la Washington. Nepoţii au evidenţiat viaţa dedicată păcii, serviciului şi familiei a celui de-al 39-lea preşedinte al SUA.

Noul Cod silvic a fost publicat în Monitorul Oficial

Noul Cod silvic a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial. „Nu mai vorbim doar despre lemn, ci şi despre importanţa pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare şi de deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice”, afirmă ministrul Mediului...

Shayon Harrison este noul atacant al clubului UTA Arad

Shayon Harrison este noul atacant al clubului UTA Arad. Englezul, de academia celor de la Tottenham, a semnat joi un contract până cel puţin în 2026 cu echipa arădeană.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.