Guvernul Armeniei a aprobat un proiect de lege pentru lansarea unei candidaturi oficiale de aderare la Uniunea Europeană, marcând un moment semnificativ în repoziţionarea geopolitică a ţării. Potrivit Reuters, proiectul a fost elaborat în urma unei petiţii populare şi susţinut de premierul Nikol Pashinyan, care a avertizat că procesul va fi îndelungat şi necesită aprobarea prin referendum.
Această mişcare vine pe fondul răcirii relaţiilor cu Rusia, după ce Erevanul a acuzat Moscova că nu a intervenit suficient pentru a proteja Armenia de Azerbaidjan. Armenia caută acum să-şi consolideze legăturile cu Occidentul, deşi aderarea la UE va fi complicată de conflictul îndelungat cu Azerbaidjanul şi lipsa unei graniţe comune cu Uniunea Europeană.
Kremlinul a reacţionat prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, afirmând că aderarea Armeniei la UE ar fi incompatibilă cu statutul său actual de membru al Uniunii Economice Eurasiatice. În acelaşi timp, Bruxelles-ul nu a oferit un răspuns imediat referitor la iniţiativa Armeniei. Premierul Pashinyan a declarat anterior că ţara sa este pregătită să aprofundeze cooperarea cu UE, chiar dacă nu a susţinut până acum aderarea deplină.
Aderarea Armeniei la UE rămâne un obiectiv dificil, ţinând cont de tensiunile regionale şi de provocările politice şi economice. Săptămâna aceasta, preşedintele azer Ilham Aliyev a emis noi declaraţii ostile la adresa Armeniei, descriind-o drept o ameninţare „fascistă”, alimentând îngrijorările legate de o posibilă escaladare a conflictului.