Noul Cod silvic a fost publicat în Monitorul Oficial

Noul Cod silvic a fost publicat în Monitorul Oficial
📅 2025-01-09

„Mă bucur că, după 15 ani, avem un nou Cod Silvic – elaborat prin PNRR, de un grup de profesionişti în domeniu, din care au făcut parte cadre universitare de la Universitatea TRANSILVANIA din Brasov, Universitatea <Ştefan cel Mare> din Suceava şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură <Marin Drăcea>. Codul Sivic este un document esenţial pentru România care decurge din provocările majore legate de protecţia pădurilor, gestionarea resurselor naturale şi adaptarea la schimbările climatice şi contribuie la conservarea unui patrimoniu natural valoros pentru viitoarele generaţii, la dezvoltarea economică a comunităţilor rurale şi la îndeplinirea obiectivelor internaţionale de protecţie a mediului, prin gestionarea sustenabilă a pădurilor, prevenirea defrişărilor ilegale şi protejarea biodiversităţii. Astăzi nu mai vorbim doar despre lemn, ci şi despre importanţa pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare şi de deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci şi de un sector economic, care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanţa comercială a României”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Printre noile prevede din noul Cod silvic se numără accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară, confiscarea mijlocului de transport pentru cei care transportă 20% sau cel puţin 5 mc de lemn fără acte, interzicerea activităţilor economice în domeniul silvic pentru personalul din autorităţi şi din administraţiile silvice până la rudele de gradul II, interzicerea tăierilor la ras în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, inclusiv în Parcurile Naturale (541.140 ha), dar şi în toate siturile Natura 2000 (5,5 mil ha din care aproape jumatate e pădure) şi împădurirea de către stat a terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar.

De asemenea, este asigurat cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure şi cu autorii din spatele acestora, şi introduce un concept nou – „insulele de îmbătrânire”- care devin mecanismul prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menţinerea biodiversităţii vor fi protejate de tăieri.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Un tânăr de 22 de ani a murit după ce a intrat cu maşina într-un parapet de beton pe A1

Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) derulează o investigaţie prin care vrea să scoată la lumină modul în care a fost finanţată campania lui Călin Georgescu la prezidenţiale.

Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii

Nu luăm în calcul la construcţia bugetului majorarea TVA-ului şi nu modificăm impozitul pe salarii, spune ministrul de Finanţe, Tanczos Barna.

SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului

Tanczos Barna: Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută

România a încheiat anul 2024 cu un deficit de 8,6%, iar anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de şapte la sută, spune, joi, ministrul de Finanţe, Tanczos Barna.

Anunţul lui Daniel David referitor la majorarea salariilor profesorilor

În funcţie de cum va merge economia spre mijlocul anului, premierul ştie că dacă lucrurile se stabilizează din punct de vedere financiar, are de onorat promisiunile pentru educaţie, spune ministrul Educaţiei, Daniel David, întrebat dacă salariile profesorilor vor fi majorate. ...

Armenia face un pas istoric spre aderarea la Uniunea Europeană

MAE anunţă perturbări ale transportului public în Belgia

MAE informează românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia că duminică şi luni va avea loc o manifestaţie a sindicatelor din sectorul de transport public şi cel al educaţiei şi vor fi perturbări ale funcţionării transportului public.

23.000 de copii în România abandonează şcoala în fiecare an. Ce soluţii are ministrul Educaţiei

Contextul social şi modul de predare sunt elemente de bază care ţin copilul la şcoală sau care îl duce spre abandon şcolar, spune ministrul Educaţiei, Daniel David.

Vineri, vânt puternic şi viscol în România

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.