Rezultatele au arătat diferenţe semnificative între omnivori, vegetarieni şi vegani, în funcţie de obiceiurile alimentare. Deşi veganii şi vegetarienii aveau diete mai sănătoase, omnivorii aveau o diversitate mai mare a microbiomului intestinal.
Totuşi, diversitatea nu este întotdeauna un indicator al unui microbiom sănătos, având în vedere că anumite bacterii asociate cu digestia cărnii pot contribui la creşterea riscului de boli.
Pe de altă parte, veganii aveau un microbiom bogat în bacterii care ajută la fermentarea fibrelor şi care contribuie la formarea acizilor graşi cu lanţ scurt, precum butiratul, benefici pentru reducerea inflamaţiei şi pentru susţinerea unui metabolism sănătos.
Vegetarianii prezentau o semnătură bacteriană specifică, cu niveluri mai ridicate de Streptococcus thermophilus, bacterie folosită în producţia de iaurt şi care poate influenţa toxinele din intestin.
Principalul mesaj al studiului se referă la faptul că, indiferent de dieta aleasă, calitatea alimentaţiei este esenţială. Cantitatea şi diversitatea alimentelor pe bază de plante au un impact semnificativ asupra sănătăţii microbiomului intestinal.