„Dacă va fi Nicuşor Dan, Crin Antonescu sau Elena Lasconi, sper să ia alături o adevărată elită a apărării şi a siguranţei naţionale”, a subliniat Ştefănuţă.
Europarlamentarul a evidenţiat slăbiciunea structurilor occidentale şi atacurile hibride la care Europa este supusă.
„Vestul aproape nu mai există. Este dezmembrat bucată cu bucată... Revoluţia de catifea cu arme hibride – internet, infrastructură, dezinformare – este susţinută financiar şi strategic”, a explicat Ştefănuţă.
El a dat exemple concrete de vulnerabilităţi politice din mai multe state: „În Germania, se pompează bani în AfD, partid neonazist. În Franţa, locul lui Macron este aproape luat de Le Pen. În Austria, noul premier va fi Kickl.”
De asemenea, Ştefănuţă a criticat lipsa unei strategii clare din partea României în contextul geopolitic actual: „România îşi împinge la nesfârşit o alegere despre care vor scrie toate cărţile politice europene.”
Ştefănuţă a subliniat şi situaţia gravă a organizaţiilor internaţionale, precizând că „ONU este ignorat complet” şi că instituţia riscă să aibă aceeaşi soartă ca defuncta Ligă a Naţiunilor. „Proprii funcţionari îi sunt împuşcaţi fără milă în misiuni umanitare în lume”, a adăugat acesta.
În privinţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului, europarlamentarul a avertizat că „relaţiile comerciale sunt azi din nou hotărâte bilateral, iar tribunalele îi sunt blocate”. Ştefănuţă a menţionat că şi alte instituţii globale, precum UNESCO sau OMS, au devenit „umbre ignorate a ceea ce au fost”.
El a mai atras atenţia că acest „asalt al întregului sistem liber” vizează nu doar Europa, ci şi ţări precum Coreea de Sud, Canada, Australia şi Japonia, descriindu-le drept „ţinte la fel de importante” în strategia puterilor care se opun Occidentului.
Mesajul se încheie cu un îndemn la conştientizare şi mobilizare: „Data viitoare când vă gândiţi la ceva drag, cum ar fi libertatea voastră, gândiţi-vă cât de mult merită să luptăm pentru ea.”