Unii japonezi pot avea un indice de masă corporală (IMC) mai mare, ca urmare a ADN-ului pe care l-au moştenit de la oamenii preistorici.
Conform unui studiu publicat în revista Nature Communications şi preluat de Live Science, cercetătorii au analizat genomul a peste 170.000 de oameni care trăiesc în toată Japonia. Ei au comparat acest ADN modern cu 22 de genomuri preistorice. Concret, cercetătorii au examinat modul în care ADN-ul moştenit de la poporul Jōmon, un grup de vânători-culegători care a trăit în Japonia cu până la 16.500 de ani în urmă, poate fi asociat cu 80 de trăsături complexe diferite la japonezii moderni. Trăsăturile complexe sunt cele codificate de mai multe gene şi includ date despre înălţime, IMC şi cantitatea de celule purtătoare de oxigen din sânge.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în medie, japonezii au moştenit aproximativ 12,5% din ADN-ul lor de la grupul de vânători-culegători Jōmon. Dintre toate trăsăturile studiate, IMC a fost singura asociată semnificativ cu ADN-ul Jōmon. Asta înseamnă că indivizii cu mai multe urme genetice ale strămoşilor Jōmon au mai mare probabilitate să deţină un IMC mai mare.
Prin urmare, ADN-ul menţionat poate arăta că persoanele care-l au sunt mai predispuse la obezitate. Unele cercetări medicale au arătat că un IMC ridicat aduce diferite riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2. De aceea, una dintre concluziile studiului este că o trăsătură pozitivă din trecutul îndepărtat poate deveni negativă în lumea modernă.