Programa şcolară pentru disciplina obligatorie Istoria comunismului din România, aprobată

Programa şcolară pentru disciplina obligatorie Istoria comunismului din România, aprobată
📅 2024-12-16

Potrivit unui comunicat al ministerului, introducerea acestei noi programe şcolare în curriculumul naţional a fost marcată luni la Biblioteca Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, prin evenimentul „35 de ani de la Revoluţia Română din 1989: Aprobarea programei şcolare pentru disciplina «Istoria comunismului din România»”.

Disciplina „Istoria comunismului din România” este obligatorie şi se va preda, începând cu anul şcolar 2025 - 2026, elevilor din clasele a XII-a (învăţământ de zi), respectiv a XIII-a (învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă).

Programa şcolară pentru disciplina „Istoria comunismului din România” a fost elaborată de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) din cadrul Ministerului Educaţiei. În procesul de concepere şi redactare a programei, CNPEE a colaborat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Academia Civică şi reprezentanţii facultăţilor de istorie din mai multe instituţii de învăţământ superior.

Programa îşi fixează că obiectiv principal să ofere elevilor posibilitatea de a cunoaşte şi a înţelege particularităţile regimului comunist din România, practicile şi politica economică specifice regimului, impactul social şi cultural avut de acesta asupra societăţii româneşti, arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Conţinuturile sunt structurate pe 13 domenii, organizate în baza criteriului cronologic, precum şi tematic, cuprinzând o introducere în studiul regimurilor comuniste, urmată de temele în care sunt abordate noţiuni referitoare la sistemul politic din România (instituţii de stat şi de partid, politici represive şi forme de opoziţie şi contestare), relaţii internaţionale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale şi politici din domeniul educaţiei, sănătăţii, culturii, Revoluţia din decembrie 1989, memoria regimului comunist.

„Contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noştri să cunoască şi să înţeleagă evenimentele care au determinat şi marchează, încă, prezentul. Avem obligaţia de a combate ignoranţa şi manipularea bazată pe istorie. O cunoaştere inadecvată sau chiar lipsa cunoaşterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influenţa inclusiv comportamentul electoral. Începând de astăzi, disciplina «Istoria comunismului din România» completează efortul educaţional de a oferi tinerilor o înţelegere profundă a trecutului recent al ţării noastre. Este o lecţie despre fragilitatea libertăţii şi despre cum, prin indiferenţă sau complicitate, răul poate deveni banal, aşa cum ne-a avertizat Hannah Arendt. Creşterea extremismului, a intoleranţei şi a tendinţelor autoritare ne arată cât de importantă este educaţia istorică în formarea unor cetăţeni conştienţi şi responsabili”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

12 oameni au murit după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon la o staţiune de schi din Georgia

12 persoane, între care 11 turişti, au murit la staţiunea Gudauri din Georgia, din cauza cauza monoxidului de carbon, scrie BBC.

Cel puţin 30 de victime în rândul trupelor nord-coreene din regiunea Kursk, anunţă Ucraina

Un subofiţer al SPP s-a sinucis cu arma din dotare

Tensiuni în formarea Guvernului. Ghinea, despre negocierile pe buget: A fost o parodie de discuţie / Este o alba neagra cu cifre bugetare

„A fost o parodie de discuţie în care se tot repeta ideea că trebuie să intrăm într-o guvernare în care nu ştim ce avem de făcut”, spune, luni, Cristian Ghinea (USR) despre negocierile de la Guvern între PSD, PNL, USR şi UDMR. Claudiu Năsui afirmă că s-a discutat şi despre creşteri ...

Medicament pentru regenerarea dinţilor, testat în Japonia

Surse: Nicuşor Dan şi-a anunţat astăzi apropiaţii ca intenţionează să candideze la Preşedinţia României

Potrivit unor surse din mediul politic, primarul General al capitalei, Nicuşor Dan şi-a anunţat astăzi apropiaţii ca intenţionează să candideze la Preşedinţia României.

Programa şcolară pentru disciplina obligatorie Istoria comunismului din România, aprobată

Programa şcolară pentru disciplina obligatorie Istoria comunismului din România, care se va preda din anul şcolar 2025-2026 elevilor din ultimul an de liceu, a fost aprobată, a anunţat luni Ministerul Educaţiei.

Jurnalist Al Jazeera ucis într-un atac aerian israelian, la un an după moartea unui coleg

Un atac aerian israelian în Gaza l-a ucis pe jurnalistul foto al Al Jazeera, Ahmad Al-Louh, în timp ce documenta eforturile echipelor de salvare ale Apărării Civile de a ajuta o familie rănită într-un bombardament anterior, relatează CNN.

Cea mai mare expoziţie interactivă de magie din România, în premieră, în Capitală

Cea mai mare expoziţie interactivă de magie din România, „Abracadabra - Secretele magiei” poate fi vizitată, din 27 decembrie până în 4 mai, la ARCUB, în Bucureşti, anunţă, luni, Primăria Capitalei.

PMP cere PSD, PNL, USR şi UDMR convocarea prezidenţialelor până la 1 martie

PMP cere liderilor PSD, PNL, USR şi UDMR, printre altele, să convoace alegerile prezidenţiale până la 1 martie şi să-l determine, prin dialog instituţional, pe preşedintele Klaus Iohannis să îşi încheie mandatul la termen, iar atribuţiile să fie preluate de preşedintele Senatului. ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.