Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă emoţie umană, care explică de ce plângem de bucurie

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă emoţie umană, care explică de ce plângem de bucurie
📅 2024-10-26

O experimentăm la unele dintre cele mai importante evenimente din viaţa noastră - naşteri, nunţi şi înmormântări - şi este în mod obişnuit exploatată de scriitori, regizori şi agenţi de marketing pentru a spori impactul emoţional al poveştilor lor. Cei mai cinici ar putea considera conceptul empatic şi sentimental, dar cele mai recente cercetări sugerează că emoţia kama muta poate fi folosită şi în politică.

Antropologul psihologic Alan Fiske, care studiază acest fenomen de peste un deceniu, descrie emoţia dând ca exemplu o pisicuţă pierdută. „Dacă ai vedea-o afară, te-ai duce să o ridici şi să o împiedici să fie călcată de un camion, ai verifica dacă îi este foame şi te-ai asigura că îi este cald şi este în siguranţă”, spune el. „Inima ta este alături de ea.”

Acest sentiment este chiar kama muta. Potrivit lui Fiske şi colegilor săi, kama muta a evoluat pentru a ne lega de ceilalţi şi pentru a ne consolida relaţiile. „Te motivează să îmbrăţişezi şi să ai grijă de alţi oameni”, spune Jon Zabala, cercetător la Universitatea din Ţara Bascilor.

Interesul lui Fiske pentru kama muta a început în urmă cu mai bine de 10 ani, în timpul unei delegaţii în Norvegia, unde era alături de cei doi prieteni şi colaboratori ai săi, psihologii Thomas Schubert şi Beate Seibt. Într-o zi, conversaţia s-a îndreptat către filmele pentru copii şi filmele cu supereroi. Schubert s-a întrebat de ce plângea la finalurile acestora.

După unele reflecţii şi discuţii, cercetătorii au început să suspecteze că această reacţie imediată, involuntară, reflecta o emoţie care nu fusese studiată ştiinţific.

„Toţi psihologii au presupus că plânsul înseamnă tristeţe”, spune Fiske, însă lacrimile descrise de Schubert erau legate de evenimente pozitive. Într-un film cu supereroi, de exemplu, este mai puţin probabil să plângi atunci când supereroul este zdrobit şi învins decât atunci când prietenii săi vin să-l salveze - un moment de speranţă. „Am fost atât de intrigaţi de această emoţie încât am început să o studiem”, spune Fiske, care lucrează la Universitatea din California, Los Angeles.

În timp ce încerca să adune cât mai multe informaţii despre emoţie, Fiske a început să caute un termen care să descrie perfect sentimentul pe care spera să-l capteze. După multe căutări, a ajuns la kama muta, un vechi termen sanscrit care înseamnă „mişcat de iubire”.

Cercetarea iniţială a evidenţiat o serie de caracteristici care ar defini ştiinţific emoţia. Kama muta, au declarat cercetătorii, este un sentiment scurt şi pozitiv (sau dulce-amar), însoţit de o căldură în piept, piele de găină pe piele, frisoane pe gât şi lacrimi în ochi şi apare în timpul intensificării bruşte a „relaţiilor împărtăşite” cu prietenii, familia, iubiţii sau membrii aceleiaşi comunităţi.

Totuşi, spun specialiştii, există mulţi alţi stimuli. Poate fi vorba despre vecinul în vârstă care vă face supă când sunteţi bolnav, sau despre un poet care descrie greutăţile prin care a trecut. În fiecare caz, pielea de găină şi lacrimile provin din conexiunea la care sunteţi martori sau pe care o experimentaţi personal.

Cercetările au arătat că politicienii pot folosi emoţia în avantajul lor, studiile constatând că reclamele de campanie ale democraţilor şi republicanilor la alegerile prezidenţiale din 2016 au provocat kama muta în rândul susţinătorilor lor - şi au crescut intenţia acestora de a vota.

La mai bine de un deceniu de la primele sale conversaţii pe această temă, Fiske se consideră acum un „cunoscător” al emoţiei în toate aspectele sale. „Unul dintre lucrurile frumoase legate de descoperirea acestei emoţii este că o poţi savura... Când o simţi, îţi dai seama că eşti o persoană iubitoare şi că ceilalţi oameni te iubesc.”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Superliga: Petrolul Ploieşti a învins Poli Iaşi pe teren propriu

Petrolul Ploieşti a obţinut o victorie importantă pe teren propriu împotriva Politehnicii Iaşi, scor 3-1.

Atac cibernetic asupra serverelor Primăriei Sectorului 5. Hackerii cer răscumpărare 5 milioane de dolari

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă emoţie umană, care explică de ce plângem de bucurie

Oamenii de ştiinţă au identificat o nouă emoţie umană mai puţin cunoscută, numită „kama muta”, care a evoluat pentru a ne lega de ceilalţi şi pentru a ne consolida relaţiile, potrivit psihologilor, citaţi de The Guardian.

Un stat balcanic e aproape de aderarea la UE. Ursula von der Leyen spune că obiectivul de a deveni membru în 2028 e „realizabil”

Ambiţia Muntenegrului de a deveni membru al Uniunii Europene până în 2028 este „realizabilă”, a declarat sâmbătă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Al patrulea film Spider-Man cu Tom Holland va fi lansat în iulie 2026

Zece poliţişti de frontieră iranieni, ucişi într-un atac în apropierea frontierei sud-estice

Zece poliţişti de frontieră iranieni au fost ucişi într-un atac care a avut loc sâmbătă în sud-estul ţării, în cea mai recentă confruntare cu presupuşi militanţi musulmani suniţi, relatează presa de stat, citată de Reuters.

Liderii Comunităţii Naţiunilor discută despre despăgubirile pentru sclavie în cadrul unui summit

Cei 56 de membri ai Comunităţii Naţiunilor, grup care include în principal Marea Britanie şi fostele sale colonii, au declarat sâmbătă, în cadrul unui summit organizat la Samoa, că „a venit timpul” să discute despre despăgubirile pentru sclavie, relatează AFP.

Patru persoane au fost arestate în Italia după ce au accesat ilegal baze de date ale statului

Poliţia italiană a plasat patru persoane în arest la domiciliu, în cadrul unei anchete privind presupusul acces ilegal la bazele de date ale statului de către o firmă privată de informaţii condusă de un fost poliţist, potrivit Reuters.

Alegeri parlamentare în Georgia. Partidul de la putere vrea pace cu Rusia, opoziţia vrea apropierea de UE

Georgienii merg sâmbătă la vot în cadrul alegerilor parlamentare care ar putea determina dacă ţara din Caucazul de Sud se va apropia de Uniunea Europeană sau de Moscova.

Persoanele cu ADHD prosperă în perioade de stres, arată un nou studiu

Un studiu recent a arătat că unele persoane cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD) se descurcă cel mai bine în perioadele de stres ridicat, potrivit The Guardian.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.