FOCUS: Unirea Principatelor de la 24 ianuarie şi paşii făcuţi spre apariţia statului român

FOCUS: Unirea Principatelor de la 24 ianuarie şi paşii făcuţi spre apariţia statului român
📅 2025-01-24

Cuza era domnitorul Moldovei din 5/17 ianuarie 1859. La Iaşi, cei care susţineau unirea deţineau 33 de locuri din cele 55 ale Adunării Elective, dar erau înscrişi nu mai puţin de 38 de candidaţi. Aceştia s-au retras pe rând în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza. Ultima opţiune, Grigore Sturdza se dovedise că are obligaţii faţă de interesele Rusiei şi ale Poloniei, astfel că Alexandru Ioan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi.

Reprezentant al Partidei Naţionale, Alexandru Ioan Cuza era susţinut numai de liberali pentru desemnarea ca domn şi în Ţara Românească. Adunarea Electivă de la Bucureşti era dominată de conservatori, care însă susţineau doi candidaţi diferiţi, Gheorghe Bibescu, fost domn între 1843 şi 1848, şi Barbu Ştirbei, care se mai aflase la conducerea Valahiei de două ori, între 1849 şi 1853 şi între 1854 şi 1856.

Fost participant la mişcarea revoluţionară din 1848, Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi după ce conservatorii nu au putut să se hotărască asupra unui singur candidat propriu.

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie - 25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două principate. Abia pe 4 decembrie 1861, Poarta Otomană recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

Perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza coincide cu reformele de unificare şi modernizare a instituţiilor din cele două principate. Împroprietărirea ţăranilor şi secularizarea averilor mănăstireşti, ca şi opţiunile personale ale domnitorului au atras opoziţia elitelor sociale din acele vremuri şi au încurajat zvonuri privind intenţia lui Cuza de a instaura o dinastie personală, astfel că, la 11 februarie 1866, acesta a fost obligat să abdice.

În locul său a fost adus pe tron principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, constituţia adoptată în acel an denumind noul stat România.

În 2016, data de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată nelucrătoare, adăugându-se sărbătorilor legale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

24 ianuarie | Unirea Principatelor şi povestea mai puţin cunoscută a lui Alexandru Ioan Cuza

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

FOCUS: Unirea Principatelor de la 24 ianuarie şi paşii făcuţi spre apariţia statului român

Ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Ţării Româneşti, devenind primul lider al Principatelor Unite şi, după câţiva ani, al statului unitar România, este marcată pe 24 ianuarie.

Nicuşor Dan, despre o eventuală retragere din cursa electorală: Până pe 15 martie putem să analizăm

Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”

Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria

Imaginile din satelit demonstrează apariţia unei construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria. Este vorba despre zona tampon care separă Înălţimile Golan ocupate de Israel de Siria.

Daniel David, de Ziua Internaţională a Educaţiei: Aşa cum facem educaţia, aşa devine şi ţara

„Educaţia devine astfel aproape sinonimă cu ţara, iar aşa cum facem educaţia, aşa devine şi ţara”, susţine ministrul Educaţiei, Daniel David, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilie Internaţionale a Educaţiei, marcată vineri.

UEFA Europa League: FCSB a învins echipa Qarabag şi s-a calificat în primăvara europeană

FCSB a învins echipa Qarabag şi s-a calificat în primăvara europeană. Partida de fotbal din UEFA Europa League s-a desfăşurat în Azerbaidjan. În funcţie de rezultatele din ultima etapă a competiţiei, bucureştenii ar putea obţine o calificare directă în optimile competiţiei.

Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"

Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc

Elena Lasconi anunţă că săptămâna viitoare se va întâlni cu Nicuşor Dan. Cei doi vor discuta şi despre candidaturile la prezidenţiale. „Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc”, a spus preşedinta USR.

Nicuşor Dan: cu Georgescu preşedinte nu mai contează cine este primarul Bucureştiului

Good News

Only good and positive news.