Studiu: Mesele târzii pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii

Studiu: Mesele târzii pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii
📅 2024-11-22

Studiul, publicat în jurnalul Nutrition and Diabetes, aduce noi dovezi care susţin dietele de tip post intermitent, care limitează consumul de alimente la primele ore ale zilei.

Ce au descoperit cercetătorii?
Studiul a inclus 26 de participanţi, cu vârste între 50 şi 75 de ani, toţi supraponderali sau având prediabet sau diabet de tip 2. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri: cei care au consumat mai multe calorii înainte de ora 17:00 şi cei care au mâncat mai târziu.

Ambele grupuri au avut aceleaşi alimente şi acelaşi aport caloric. Rezultatele au arătat că persoanele care au mâncat mai târziu au avut niveluri mai ridicate ale glicemiei şi o toleranţă mai slabă la glucoză.

Consumul de alimente la ore târzii a fost asociat cu un metabolism mai lent, o tendinţă de a stoca grăsime şi o reducere a capacităţii organismului de a arde grăsimile.

Dr. Diana Díaz Rizzolo, coautor al studiului, a explicat că ritmul circadian influenţează metabolismul: „Organismul metabolizează glucoza mai greu noaptea din cauza secreţiei reduse de insulină şi a sensibilităţii mai scăzute la acest hormon.”

Legătura cu postul intermitent
Postul intermitent, practicat de aproximativ 10% dintre americani, presupune limitarea consumului de alimente la o fereastră de şase ore pe zi, cum ar fi între 11:00 şi 17:00.

Studiul arată că această practică îmbunătăţeşte utilizarea eficientă a glucozei şi sensibilitatea la insulină, ajutând organismul să proceseze mai bine glucoza prin extinderea perioadei fără alimente.

De ce este nociv să mănânci târziu?
Mesele târzii sunt adesea bogate în calorii şi procesate, ceea ce contribuie la creşterea masei corporale şi a grăsimii. Un alt studiu realizat la Harvard a arătat că mesele târzii reduc nivelul leptinei, hormonul care semnalizează saţietatea, făcându-i pe oameni mai înfometaţi.

Totodată, consumul târziu influenţează hormonii care reglează apetitul, favorizând riscul de obezitate, un factor-cheie pentru diabetul de tip 2.

Ce înseamnă acest lucru pentru sănătate?
Acest studiu introduce o nouă dimensiune în nutriţie, axată pe momentul meselor, nu doar pe cantitate sau tipul de alimente. „Până acum, deciziile alimentare se bazau pe cât şi ce mâncăm. Cu acest studiu, momentul în care mâncăm devine un factor crucial pentru sănătatea cardiometabolică,” a adăugat Dr. Díaz Rizzolo.

Recomandări pentru un stil de viaţă sănătos
Pentru a preveni afecţiunile metabolice şi pentru a îmbunătăţi sănătatea generală, cercetătorii recomandă consumul majorităţii caloriilor zilnice înainte de ora 17:00. Totodată, este important să optaţi pentru mese mai puţin procesate şi bogate în nutrienţi.

De asemenea, adoptarea unui regim de post intermitent poate aduce beneficii semnificative, dar este recomandat să consultaţi un medic sau un nutriţionist înainte de a face schimbări drastice. Studiul subliniază importanţa alegerii momentului potrivit pentru mese, contribuind la reducerea riscurilor asociate cu obezitatea şi diabetul.

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie

Oţelul Galaţi a întrerupt vineri seara seria de 9 meciuri fără victorie în Superligă, învingând în deplasare la FC Constanţa, scor 0-1, cu un gol marcat în minutele suplimentare de joc de portughezul Teles.

Creiere umane crescute în spaţiu pentru tratamente inovatoare împotriva Alzheimer şi Parkinson

O echipă de cercetători a reuşit să cultive în spaţiu structuri cerebrale umane în miniatură, cunoscute sub numele de organoide cerebrale, pentru a dezvolta tratamente noi împotriva Alzheimerului, Parkinsonului şi leziunilor măduvei spinării.

Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor

O companie japoneză dezvoltă „maşina de spălat oameni”

O companie din Osaka a creat un dispozitiv futurist ce combină relaxarea şi curăţenia corporală, numit „Mirai Ningen Sentakuki”, scrie TechCrunch.

General Motors, aproape de debutul în Formula 1 în 2026

Forţele Aeriene Americane recepţionează prima racheta SiAW de la Northrop Grumman. Noua dotare este eficientă în faţa unei ameninţări ruseşti, dar nu în faţa armatei chineze

Northrop Grumman a livrat forţelor aeriene americane prima rachetă tip stand-in. SiAW (Stand in Attack Weapon) va fi produsă în cantităţi mari şi se aşteaptă să poată fi integrată pe majoritatea avioanelor de atac ale SUA, capabilitatea sa operaţională fiind plănuită pentru a începe...

Conor McGregor a fost găsit vinovat de viol într-un proces civil la Dublin

Messi rămâne fără antrenor. Gerardo Martino pleacă de la Inter Miami după un mandat de succes

Românii vor putea intra în China fără vize. Beijingul încercă să atragă turişti europeni

China a anunţat vineri că cetăţenii români vor putea călători fără vize în această ţară începând cu 30 noiembrie 2024.

Ciolacu, despre Nordis: Ciucă să-şi dea dânsul demisia. Niciodată nu am călătorit pe banii altcuiva

Premierul Marcel Ciolacu, candidat PSD la prezidenţiale, afirmă, întrebat despre călătoriile cu avioane închiriate de firma Nordis, că nu a călătorit pe banii altcuiva şi nu avut o vacanţă plătită de către altcineva: „Am chitanţele datate, facturile”.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.