Ministrul Sănătăţii explică de ce România nu poate aloca mai mulţi bani pentru Sănătate

Ministrul Sănătăţii explică de ce România nu poate aloca mai mulţi bani pentru Sănătate
📅 2024-11-04

Rafila a afirmat, luni, la conferinţa de presă „România inovatoare: stat membru rezilient şi competitiv în UE şi OCDE”, organizată de ARPIM şi Calea Europeană, că sustenabilitatea sistemului sau industriei farmaceutice este „o mare preocupare”.

„România ştiţi că are în jur de 20 de fabrici importante de medicamente, la una singură statul român este acţionar majoritar. De curând s-a deschis o nouă facilitate de producţie în judeţul Cluj, la Turda, o investiţie de în jur de 70 de milioane de euro, şi acea beneficia de ajutor de stat, ceea ce demonstrează, până la urmă, că există preocupare la nivelul guvernului pentru dezvoltarea acestui sector. Trebuie să înţelegem că, dincolo de faptul că industria farmaceutică produce venituri, statul român oferă locuri de muncă, dar oferă şi acces la medicamente pacienţilor”, afirmă ministrul.

Potrivit lui Rafila, asta trebuie să fie discuţia de la care se pleacă atunci când se fac referi la industria farmaceutică: „Eu m-am uitat pe pliantul dvs, care-i foarte frumos de altfel, iar acolo scrie aşa: media Uniunii Europene, în alocarea bugetelor pentru sănătate, este de 9%. Şi România, 4,5%. Acum, acel 9% nu vine doar fonduri publice. Noi ne apropiem de 6% fonduri publice, plus ceea ce plătesc oameni. Sunt în jur de 23% din banii de sănătate, sunt banii pe care îi plătesc oamenii pentru medicamente compensate, pentru servicii medicale private. Cam 23%, acolo suntem. Aşa că la 4,5% mai trebuie să adăugăm 1 şi ceva. Ne apropiem de ceea ce vă spuneam eu, 6%, dar este puţin”.

La întrebarea „De ce în România se alocă 6%?”, Rafila răspunde: „pentru că România a ajuns în momentul de faţă la paritatea puterii de cumpărare raportat cu PIB-ul mediu de la nivelul Uniunii Europene”.

Referindu-se apoi la colectarea banilor, Rafila a spus că media Uniunii Europene este de 40%: „Cred că ăsta este răspunsul. Adică trebuie să putem să alocăm bani. Cred că suntem de acord cu toţii că trebuie mai mulţi bani în sectorul de sănătate. Dar acest lucru este posibil în momentul în care toate mecanismele financiare sunt funcţionale, iar această raportare la Uniunea Europeană are în vedere toate elementele. Nu doar la alocarea pentru sănătate, ci şi la PIB-ul unei ţări, cum e România, în raport cu PIB-ul mediu-european, şi la colectarea la buget a veniturilor care trebuie să se apropie de media Uniunii Europene. Şi sunt convins, pentru că dacă vă uitaţi, la o colectare de 40%, 9%, înseamnă, de fapt, aproape un sfert. La noi, la 27%, 6%, înseamnă aproape un sfert. Deci este clar că singura posibilitate de creştere a alocării pentru sănătate este legată de modul de colectare a veniturilor la bugetul de sănătate”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Solistul trupei Coldplay, Chris Martin, a căzut printr-o gaură din scenă în timpul concertului

Solistul trupei britanice de rock Coldplay, Chris Martin, a căzut într-o gaură din scenă în timp ce concerta la Melbourne, potrivit The Guardian.

Un nou medicament promite cea mai mare pierdere în greutate din istorie

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluţionat deja piaţa cu medicamentele Ozempic şi Wegovy, se pregăteşte să lanseze un tratament şi mai ambiţios împotriva obezităţii.

În ce a investit guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, un milion de lei în ultimele luni

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a cumpărat titluri de stat de 1 milion de lei în ultimele luni şi a ajuns la o investiţie de 1,7 milioane lei în astfel de instrumente, relatează Ziarul Financiar.

Muzeul Lenin din Finlanda s-a închis după 77 de ani

Muzeul Lenin din Tampere, singurul din afara Rusiei dedicat liderului sovietic, s-a închis duminică şi va fi înlocuit de un nou muzeu politic, Nootti, dedicat relaţiilor ruso-finlandeze, scrie The Kyiv Independent.

Ministrul Sănătăţii explică de ce România nu poate aloca mai mulţi bani pentru Sănătate

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, explică motivele pentru care România nu poate creşte fondurile alocate sistemului sanitar, deşi există un consens general că acest lucru este necesar: „este posibil în momentul în care toate mecanismele financiare sunt funcţionale”.

1.000 de salariaţi din Marea Britanie testează săptămâna de lucru de patru zile

O mie de angajaţi din Marea Britanie vor beneficia de timp liber suplimentar, fără a pierde din salariu, în cadrul primului proiect-pilot oficial al campaniei privind săptămâna de patru zile din cadrul guvernului laburist, potrivit The Guardian.

INS. Resursele de energie în anul 2023 au înregistrat o scădere faţă de cele din anul precedent

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte / Reacţii internaţionale şi ce scrie presa de la Moscova / Scrutinul a fost validat de CEC

Peste 70% dintre maşinile înmatriculate în România în al treilea trimestru sunt la mâna a doua

În trimestrul III al anului 2024, 73,2% dintre autoturismele înmatriculate au fost maşini la mâna a doua aduse din import, cu 5,3% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Alegeri SUA 2024. Ultimele sondaje şi cele mai noi calcule electorale

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.