Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a votat în favoarea sancţionării Curţii Penale Internaţionale (CPI), reacţionând la mandatele de arestare emise pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al fostului ministru al apărării, Yoav Gallant. Cu un rezultat de 243 la 140, „Illegitimate Court Counteraction Act” interzice investigaţiile sau urmărirea cetăţenilor americani şi ai aliaţilor, inclusiv Israel, de către CPI. Acest proiect de lege reflectă o poziţie fermă împotriva măsurilor luate de instanţa internaţională, notează Reuters.
Republicanii au arătat un sprijin masiv pentru Israel, niciun membru al partidului nefiind împotriva legii. Brian Mast, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei, a calificat CPI drept un „tribunal kangaroo” şi a evidenţiat legătura strânsă dintre SUA şi Israel. Votul din Cameră a fost unul dintre primele din cadrul noului Congres, semnalând o abordare mai conservatoare a politicii externe sub conducerea republicanilor.
John Thune, liderul majorităţii republicane din Senat, a promis o trecere rapidă a legii prin cameră, astfel încât preşedintele Donald Trump să o poată semna după ce îşi va prelua noul mandat. Aceasta marchează o schimbare majoră faţă de perioada în care Senatul era controlat de democraţi şi nu a luat în considerare măsura propusă anterior.
CPI a apărat decizia de a emite mandatele de arestare, afirmând că există dovezi suficiente pentru acuzaţiile de crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în conflictul din Gaza. De partea cealaltă, Israelul respinge acuzaţiile, considerându-le nefondate. Sprijinul masiv al SUA pentru Israel subliniază legătura strânsă dintre cele două state, dar atrage şi critici internaţionale faţă de implicarea americană în aceste decizii.