„Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoţii şi să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă ca la nivelul cooperării poliţieneşti există o mobilizare maximă pentru prinderea hoţilor. Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. Expoziţia este parte a unui efort amplu de diplomaţie culturală, derulat de muzee romaneşti, care a început cu ani în urma prin expoziţia de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024). Pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din România şi a Muzeului Drents (pentru Olanda), unul din cele mai vechi şi prestigioase muzee din Europa”, afirmă la Antena 3 CNN Raluca Turcan.
Fostul ministru al Culturii precizează că Muzeul Drents a avut obligaţia contractuală de a asigura măsuri speciale de securitate, „care au fost implementate conform standardelor internaţionale în domeniu”.
„Fac precizarea că Ministerul Culturii nu decide cu privire la conţinutul colecţiilor prezentate în expoziţii. Orice aprobare de export temporar de bunuri culturale (expoziţii în străinătate) se face doar cu avizul specialiştilor din Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor. Astfel de proiecte sunt frecvente în spaţiul cultural european. România a fost, de asemenea, beneficiara unor expoziţii de o valoare excepţională aduse de instituţii culturale din străinătate, ultimul exemplu fiind expoziţia „Luminile lui Caravaggio”, încă în desfăşurare la Muzeul de Artă din Timişoara”, încheie Turcan.
Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la Muzeul din Drents. Potrivit Muzeului din Drent, cel puţin capodopera absolută a Daciei - Imperiul de Aur şi Argint a dispărut. Este vorba de coiful de aur de la Coţofenesti, o piesă din aur aproape pur. Trei brăţări de aur au dispărut, de asemenea, din muzeu.