Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale, transmite Ministerul Culturii.
Acesta anunţă că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.
Muzeul Naţional de Istorie, Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au fost sesizate, sâmbătă, că la Muzeul din Drents, Olanda, în care avea loc expoziţia „Dacia, Regatul aurului şi argintului” a avut loc o explozie şi au dispărut piese rare, între care Coiful de la Coţofeneşti.
Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.
Autorităţile române au anunţat că vor ţine legătura cu cele olandeze competente.
Poliţia olandeză face sâmbătă investigaţii suplimentare la faţa locului. Printre altele, se efectuează anchete de cartier, echipa de investigaţii criminalistice este prezentă şi se solicită şi se analizează imaginile de pe camerele de supraveghere.
Se încearcă localizarea atât a suspecţilor, cât şi capodoperele furate.
În acest sens, echipa de anchetă a decis, de asemenea, să implice Interpolul.
Poliţia investighează, de asemenea, un vehicul posibil suspect.
Directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Târnoveanu, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că doar patru piese din colecţia românească au fost furate.
Acesta admite, însă, că piesele furate sunt printre cele mai valoroase.
„(Piesele furate - n.r.) sunt dintre cele mai valoroase şi cele mai bine cunoscute în public atât în ţară, cât şi în străinătate”, a declarat acesta.
În jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la clădirea istorică. Bubuitura a spart mai multe geamuri ale muzeului şi ale clădirilor din jur, scrie RTV Drenthe.
„Părea să fie o explozie sau o spargere la un muzeu”, a informat poliţia. Pompierii au primit o alertă automată şi s-au deplasat de urgenţă, dar nu s-a constatat niciun incendiu.
La ora 09:00, poliţia, municipalitatea şi Muzeul Drents s-au întâlnit pentru o consultare de urgenţă. Directorul muzeului, Harry Tupan, a trebuit să vină cu maşina de la Bruxelles.
Weekendul acesta este ultimul weekend în care expoziţia Dacia - bogată în aur şi argint se află la Muzeul Drent.
Expoziţia este despre povestea dacilor, un popor bogat, dar relativ necunoscut, care a trăit în ceea ce este acum România. Dacii, care au trăit începând cu anul 2000 î.Hr., sunt cunoscuţi pentru comorile lor de aur şi argint. În Muzeul Drents existau în momentul exploziei peste 650 de comori de aur şi argint din Europa de Est.
În jurul orei 03:45, poliţia a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La faţa locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obţinut prin forţarea unei uşi cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice au fost furate clădire, inclusiv coiful de aur de la Coţofeneşti, scrie www.politie.nl.