După ce Gazprom a întrerupt furnizarea gazului către Republica Moldova, pe 1 ianuarie, invocând datoriile neplătite de Moldovagaz, oficialii moldoveni au contestat aceste afirmaţii, adăugând că un audit internaţional nu a confirmat existenţa acestora.
Transnistria, regiune ocupată de Rusia din anii 1990, depinde aproape complet de gazul rusesc, iar acum se confruntă cu colaps industrial din cauza întreruperii furnizării energiei şi eşecului sistemului de încălzire.
Purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean, Daniel Vodă, a declarat luni că Rusia încearcă să creeze o imagine negativă despre Moldova, în ciuda soluţiilor propuse de Chişinău pentru evitarea crizei.
Aproape 72.000 de gospodării şi 1.500 de blocuri din Transnistria sunt fără căldură şi apă caldă. Autorităţile locale, susţinute de Rusia, au refuzat oferta Moldovei de a cumpăra gaz prin platforme europene, acuzând preţurile instabile şi mai mari ale energiei din Vest.
Vodă a spus că refuzul cooperării pentru bunăstarea cetăţenilor transnistreni arată dorinţa de a menţine instabilitatea în regiune. Propaganda rusească a încercat să transfere vina crizei către Chişinău, sugerând că autorităţile din Republica Moldova ar fi provocat intenţionat întreruperile de energie în Transnistria.