Votul a avut loc la aproximativ două luni după prăbuşirea coaliţiei de guvernare, care l-a lăsat pe cancelarul Scholz în fruntea unui guvern minoritar. În mod normal, alegerile urmau să aibă loc în septembrie anul viitor, dar prin votul de neîncredere de luni, procedura va fi accelerată, potrivit BBC.
Alegerile sunt stabilite pentru 23 februarie, oferind Germaniei o campanie electorală scurtă, în plină iarnă. Ultimele sondaje arată o cursă strânsă, cu conservatorii aflaţi în frunte, cu 31%, urmaţi de extrema dreaptă Alternative für Deutschland (18%), SPD-ul lui Scholz (17%) şi Partidul Verzilor (13%).
Deşi conservatorii sunt favoriţi, liderul lor Friedrich Merz este considerat vulnerabil din cauza gafelor frecvente, iar analiştii avertizează că dinamica electorală se poate schimba rapid, aşa cum s-a întâmplat în campania din 2021, când conservatorii au pierdut poziţia de lideri ai sondajelor.
Scholz este al cincilea cancelar din istoria postbelică a Germaniei care solicită un vot de încredere, un moment crucial care marchează o nouă etapă politică pentru cea mai mare economie a Europei.