Un sondaj realizat în 2023 de Institutul de Studii Ortodoxe în rândul clerului ortodox din 20 de parohii din 15 state a constatat o creştere cu 80 % a numărului de convertiţi la Biserica Ortodoxă în 2022, comparativ cu nivelurile pre-pandemice din 2019. Dintre aceştia, 60 la sută erau bărbaţi.
Unii convertiţi au declarat că s-au simţit dezamăgiţi de „feminizarea” bisericii protestante şi au fost atraşi de „autenticitatea” ortodoxiei, care, susţin ei, îi ridică fizic şi mental.
Mulţi dintre ei au fost atraşi de natura „masculină” a bisericii, care pune accentul pe negare şi pe a te forţa fizic. Credincioşii trebuie să stea în picioare pentru slujbe lungi, care pot dura până la cinci ore. De asemenea, ei trebuie să postească, uneori până la 40 de zile. Unii au simţit că acest lucru este în contrast puternic cu alte confesiuni religioase, unde au simţit că biserica a fost „feminizată”.
Emmanuel Castillo, în vârstă de 32 de ani, s-a convertit la Biserica Ortodoxă în 2019, o călătorie care a început când a început să citească Biblia în timp ce păzea prizonieri al-Qaeda în Guantanamo Bay.
Fostul luptător aparţinea unei biserici protestante, dar simţea că slujbele sale nu erau prea diferite de serile de sâmbătă petrecut în bar.
Aveau „acelaşi tip de iluminare, acelaşi tip de muzică, acelaşi tip de sentiment, iar după ce am citit Evangheliile şi cartea Faptele Apostolilor am ştiut că nu aşa se închinau acum 2000 de ani, am ştiut, hei, nu cred că sunt în biserica potrivită”.
Căutând ceva ce simţea că „întruchipa învăţăturile şi practicile primilor creştini”, în 2018 a găsit Biserica Creştină Ortodoxă Sfântul Ignaţiu în apropierea casei sale din Mesa, Arizona.
Tatăl a doi copii, care de atunci a părăsit armata, a fost botezat în anul următor.
Pagina sa de Instagram este plină de imagini în care îşi etalează fizicul musculos, alături de citate din versete biblice.
Castillo este deschis cu privire la credinţa sa cu miile sale de adepţi online şi primeşte zeci de mesaje de la tineri interesaţi de Biserica Ortodoxă.
Matthew Ryan, un fost ateu, a găsit Ortodoxia după ce a văzut un comentariu despre bine şi rău pe YouTube. Profesorul de ştiinţe, în vârstă de 41 de ani, care se mutase în Salt Lake City în 2022 pentru a scăpa de regulile „draconice” ale Covid din New York, a început să cerceteze Biblia.
Acest lucru l-a condus în cele din urmă la un videoclip YouTube de o oră în care un protestant vizitează o biserică ortodoxă şi vorbeşte cu un preot.
„L-am urmărit şi mi-am zis: OK, are mult sens”, a declarat dl Ryan.
„Ceea ce m-a atras cu adevărat la Ortodoxie... a fost structura, îndrumarea, autenticitatea şi istoricitatea”, a spus el.
Ryan, care a fost botezat în Biserica Ortodoxă în septembrie, se numără printre mulţii bărbaţi care s-au alăturat bisericii de la pandemie.