Viitoarea administraţie a prim-ministrului Kristrún Frostadóttir a declarat, de asemenea, că va înfiinţa un grup de experţi care să analizeze avantajele şi dezavantajele păstrării coroanei islandeze faţă de adoptarea euro, scrie Euronews.
„Am convenit asupra unei moţiuni în parlament, în care să se precizeze că vom organiza un referendum privind continuarea negocierilor de aderare a Islandei la Uniunea Europeană şi că acest referendum va avea loc cel târziu în 2027”, a declarat ministrul de externe în exerciţiu, Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, potrivit sursei citate.
Islanda a fost în mod tradiţional ambivalentă în ceea ce priveşte aderarea la UE, însă criza financiară din 2008, Brexitul şi o serie de probleme interne au însemnat că ţara se apropie încet de ideea aderării.
Islanda a depus cererea de aderare la UE în anul 2009, însă şase ani mai târziu, în anul 2015, aceasta a renunţat la acest pas.
Un sondaj realizat în luna iunie a acestui an a arătat faptul că puţin peste 54% dintre respondenţi sunt în favoarea aderării la Uniune, majoritatea considerând că gospodăriile ar avea o situaţie financiară mai bună ca parte a UE.