Avocaţii electorali şi experţii în drepturile de vot se pregătesc pentru un efort agresiv din partea lui Donald Trump de a contesta alegerile în timp ce voturile încă vor fi numărate, scrie The Guardian.
Spre deosebire de alegerile din 2020, atunci când contestarea alegerilor a fost neorganizată, experţii spun că efortul de negare al rezultatelor din acest an este mai bine pus la punct.
Acest efort se întinde de la tribunale la grupuri locale care organizează negatori ai alegerilor pentru a lucra la urne.
Încă de la alegerile din 2020, atunci când preşedinţia SUA a fost câştigată de către contracandidatul său de atunci, Joe Biden, Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că alegerile au fost fraudate.
Această retorică a fost folosită de Trump şi în timpul campaniei sale electorale de la alegerile din acest an.
Pentru aceasta, Trump a invocat un raport conform căruia oficialii din comitatul Lancaster investighează un lot de 2500 de cereri de înregistrare a alegătorilor pentru o posibilă fraudă.
La nivel naţional, un pilon-cheie al afirmaţiilor republicanilor a fost falsitatea conform căreia persoanele care nu sunt cetăţeni votează şi ar putea influenţa alegerile.
De asemenea, în ultimele câteva luni, Comitetul Naţional Republican şi alte grupuri afiliate Partidului Republican au intentat o serie de procese în statele decisive, susţinând că acestea au mai mulţi alegători înregistraţi decât cetăţeni eligibili şi că pe liste se află persoane care nu sunt cetăţeni.
The Guardian mai notează că în cazul în care Trump pierde alegerile, vor exista, probabil, presiuni enorme asupra funcţionarilor electorali locali pentru a nu certifica rezultatele alegerilor.