Pe coperta ediţiei de 32 de pagini, dezvăluită parţial luni, apare un bărbat aşezat pe partea din spate a unei arme, cu mesajul „Indestructibil!”.
„Astăzi, valorile Charlie Hebdo – cum ar fi umorul, satira, libertatea de expresie, ecologia, laicitatea, feminismul, ca să numim doar câteva – nu au fost niciodată atât de ameninţate”, a scris editorul revistei, Laurent „Riss” Sourisseau, supravieţuitor al atacului, într-un editorial, citat de Reuters.
„Satira posedă o virtute care ne-a ajutat să trecem prin aceşti ani tragici: optimismul. Dacă vrem să râdem, înseamnă că vrem să trăim. Râsul, ironia, caricatura sunt manifestări ale optimismului”, se mai arată în textul publicat.
Atacul din 2015: un moment tragic care a marcat Franţa
Pe 7 ianuarie 2015, doi fraţi au luat cu asalt redacţia revistei, într-un atac despre care procurorii au declarat că a fost o răzbunare pentru publicarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed. Atacatorii s-au asigurat că redactorul-şef de atunci, Stephane Charbonnier, se număra printre victime.
În zilele următoare, un alt atacator a ucis o poliţistă şi patru ostatici evrei într-un supermarket dintr-o suburbie a Parisului. Acesta a susţinut, într-un videoclip, că atacurile au fost coordonate în numele grupării teroriste Stat Islamic.
Toţi cei trei terorişti au fost ucişi în schimburi de focuri cu poliţia în operaţiuni separate.
„Je Suis Charlie” şi valul de violenţă
Atacurile din ianuarie 2015 au generat un val de solidaritate globală, simbolizat de hashtag-ul „Je Suis Charlie”. Cu toate acestea, ele au marcat începutul unei perioade de violenţă islamistă în Franţa.
Marţi, liderii politici francezi vor participa la evenimentele de comemorare a victimelor acelor zile tragice.