Într-un interviu din 19 ianuarie, Syrskyi a subliniat că, deşi au existat rapoarte conform cărora mii de soldaţi ai Forţelor Aeriene au fost transferaţi în unităţi ale Forţelor Terestre, acest lucru nu se aplică personalului specializat în mentenanţa aeronavelor. Syrskyi a explicat că aceşti specialişti sunt extrem de valoroşi şi dificil de înlocuit, iar banii investiţi în formarea lor nu trebuie risipiţi.
Guvernul ucrainean a recunoscut că mobilizarea actuală nu satisface complet necesităţile armatei, mai ales în condiţiile în care luptele au devenit tot mai intense în estul Ucrainei. Syrskyi a subliniat că trebuie suplimentat numărul de trupe din brigăzile mecanizate, iar mobilizarea nu poate acoperi cerinţele de la linia frontului.
Aceste măsuri vin într-un context în care luptele se intensifică pe măsură ce Ucraina şi Rusia încearcă să câştige un avantaj înaintea unor posibile negocieri de pace, în timp ce preşedintele american ales Donald Trump urmează să fie învestit pe 20 ianuarie.
În noaptea de 20 ianuarie, forţele ruseşti au atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea şi lansatoare de rachete „Grad”, avariind o fabrică, mai multe blocuri de locuinţe, o instituţie de învăţământ şi o linie de înaltă tensiune.
Potrivit guvernatorului regiunii, Serghei Lîsak, atacul a avut loc în comunităţile Nikopol, Marganets şi Pokrovsk, fără victime, dar cu pagube semnificative.
Rusia a pierdut 820.430 de soldaţi de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022, conform Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore, pierderile ruseşti s-au ridicat la 1.690 de soldaţi.
De asemenea, Rusia a pierdut 9.821 de tancuri, 20.454 de vehicule blindate, 22.074 de sisteme de artilerie, 22.768 de drone, 369 de avioane, 331 de elicoptere şi un submarin.
Un incendiu masiv a izbucnit în Kazan, Republica Tatarstan, pe 20 ianuarie, în urma unui atac ucrainean cu drone, potrivit canalelor ruseşti de Telegram. Explozii multiple au fost raportate în oraş în jurul orei 5:30 dimineaţa, având ca sursă fabrica de aviaţie Kazan Aviation Plant, producătoare de bombardiere Tu-160 şi Tu-22.
Autorităţile ruse susţin că atacul nu a provocat pagube, dronele fiind doborâte. Aeroporturile din Kazan, Begishevo şi Izhevsk au suspendat zborurile temporar.
Ucraina continuă să vizeze infrastructura militară şi lanţurile de aprovizionare ale Rusiei, atacând în ultimele zile şi depozite de petrol din regiunile Tula şi Kaluga.
Rusia a redus utilizarea muniţiei de artilerie cu aproape 50% din cauza loviturilor ucrainene asupra infrastructurii militare şi industriale ruseşti, a declarat comandantul Oleksandr Syrskyi, conform The Kyiv Independent.
„Ratele de consum au scăzut de la 40.000 de cartuşe pe zi la mult mai puţin”, a precizat Syrskyi, menţionând că Ucraina a vizat depozite de muniţie, rafinării şi fabrici care produc echipamente militare.
Preşedintele Volodymyr Zelensky a anunţat că Ucraina produce acum 33-34% din necesarul său anual de armament, faţă de 10% înainte de invazie, restul fiind furnizat de Europa şi SUA.
Ministrul apărării Rustem Umerov a confirmat un buget record de 35 de miliarde de dolari pentru producţia de arme în 2025, din care 17 miliarde provin din fonduri interne.