Bărbaţii din România au cheltuit în 2024 aproape 10 miliarde de lei pe haine şi pantofi, arată estimările companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. Suma e cu circa 6,5% mai mare decât în anul anterior şi cu aproape o treime peste nivelul din 2020, primul an de pandemie şi cel când vânzările de modă s-au prăbuşit peste tot în lume pe fondul faptului că oamenii au stat în case, iar retailul de profil a fost închis ori a funcţionat cu restricţii.
Începând cu 2021 vânzările au revenit pe un trend ascendent, trend pe care l-au menţinut inclusiv în 2024, arată datele Euromonitor. Chiar şi aşa, sumele cheltuite de bărbaţii din România pe haine şi pantofi sunt în continuare sub nivelul din 2019. Diferenţele s-au redus considerabil – la mai puţin de 100 de milioane de lei, dar ele există. Iar asta în pofida inflaţiei care a tras preţurile în sus.
De altfel, într-o perioadă marcată de scumpiri, în care oamenii sunt tot mai prudenţi la modul în care îşi cheltuie banii, bărbaţii români au drept branduri preferate mărci cu preţuri medii şi chiar sub medie, e vorba de H&M, Zara, Decathlon, New Yorker şi C&A, mai arată datele Eurominitor. Cele cinci nume au avut în 2023 o cotă de piaţă cumulată de peste 24%. Asta înseamnă că au „mâncat” aproape un sfert din vânzările de haine bărbăteşti. Cota de piaţă e valabilă doar pe segmentul de îmbrăcăminte.
Piaţa de modă masculină este dezvoltată şi în plin avânt, an de an intrând noi nume, unele destinate exclusiv domnilor, iar altele cu oferte mixte – pentru toată familia. Interesul mărcilor pentru acest segment de piaţă vine pe fondul faptului că şi bărbaţii români, ca şi femeile, sunt interesaţi de cum arată şi pun preţ pe haine şi încălţări, lucru care se vede şi în cifrele aferente vânzărilor.
Totuşi, de departe cel mai important segment al pieţei de modă autohtone e cel destinat doamnelor. De altfel, femeile cheltuie cu aproape 50% mai mult decât bărbaţii pe haine şi pantofi.
Doar pe haine, românii cheltuie anual pe haine peste 20 de miliarde de lei, banii fiind împărţiţi între produsele pentru femei, cele pentru bărbaţi şi cele pentru copii.
Acestei sume i se adaugă alţi 8 mld. lei alocaţi încălţărilor şi 3,5 mld. lei pe care oamenii îi folosesc pentru a cumpăra echipamente sportive.
Din totalul sumei alocate anual, aproape jumătate merge către produsele pentru femei, în timp ce piesele pentru bărbaţi şi cele pentru copii reprezintă împreună la fel de mult. Acest lucru nu este însă surprinzător, fiind cunoscut faptul că - la nivel general - femeile sunt cele care alocă cei mai mulţi bani pentru modă, fiind interesate de felul cum arată şi de ce poartă. Comportamentul acesta nu este specific României, ci întregii lumi.
Totuşi, în ultimul deceniu sau chiar mai bine, a crescut şi interesul bărbaţilor pentru haine şi pentru shopping. Ba mai mult, unii executivi din industrie spun că domnii cheltuie sume mai mari de bani, doar că mai rar. Totodată, ei sunt dispuşi să aloce un buget mai mare per produs decât femeile.
Când vine vorba de copii, mai ales de cei mici şi foarte mici, deciziile de shopping sunt luate de părinţii care optează adesea pentru produse mai ieftine, iar asta pentru că cei care le poartă cresc foarte repede şi/ sau le uzează foarte repede.