Convorbirea telefonică de două ore dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, desfășurată luni, a ridicat noi semne de întrebare cu privire la posibilitatea încheierii războiului din Ucraina în viitorul apropiat.
Rusia a pierdut aproximativ 975.800 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie 2022, potrivit unui raport din 20 mai al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Totalul include 1.030 de pierderi raportate doar în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile de personal, Ucraina estimează că Rusia a pierdut și 10.834 de tancuri, 22.567 de vehicule blindate de luptă, 49.093 de vehicule și cisterne de combustibil, 28.067 de sisteme de artilerie, 1.388 de lansatoare multiple de rachete, 1.167 de sisteme de apărare antiaeriană, 372 de avioane, 336 de elicoptere, 36.621 de drone, 28 de nave și bărci, și un submarin.
Aproximativ 56.000 de persoane au fost evacuate până acum din regiunea Sumî, Ucraina, iar operațiunile de evacuare sunt încă în desfășurare, a declarat guvernatorul Oleh Hryhorov pentru Suspilne Sumy.
El a precizat că peste 86.000 de locuitori din regiune se află sub ordine de evacuare obligatorie și că aproximativ 65% au părăsit deja zona.
Un nou sondaj Harvard CAPS Harris publicat pe 19 mai arată că peste 60% dintre americani cred că președintele rus Vladimir Putin întârzie în mod deliberat discuțiile de pace care implică Statele Unite.
Majoritatea respondenților susțin, de asemenea, continuarea livrărilor de arme către Ucraina și impunerea de noi sancțiuni dacă Rusia refuză să se angajeze în negocieri serioase.
Președintele american Donald Trump a declarat că s-ar putea retrage din discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia dacă nu se înregistrează progrese semnificative, scrie The Kyiv Independent.
„Vă spun, sunt implicate ego-uri mari, dar cred că ceva se va întâmpla. Și dacă nu, mă retrag pur și simplu și ei vor trebui să continue,” a spus Trump.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că un nou pachet de sancțiuni „dure” din partea Uniunii Europene împotriva Rusiei urmează să intre în vigoare în curând, deși nu a precizat data exactă.
El a adăugat că Ucraina se așteaptă ca Statele Unite să impună, la rândul lor, sancțiuni vizând băncile și sectorul energetic rusesc „atunci când consideră potrivit”.
Președintele american Donald Trump a anunțat că nu va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, invocând speranța unor progrese în negocierile de pace.
„Pentru că eu cred că există o șansă să se ajungă la ceva, iar dacă faci asta, ai putea și agrava lucrurile,” le-a spus el jurnaliștilor în Biroul Oval pe 19 mai.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 19 mai că Ucraina ia în considerare organizarea unor discuții de pace cu participarea delegațiilor din Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană, anunță The Kyiv Independent.
Printre locațiile neutre luate în calcul se numără Turcia, Vaticanul sau Elveția.