Ţările occidentale ar trebui să împingă Rusia, nu Ucraina, la negocieri de pace pentru a opri războiul, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, potrivit Kyiv Independent.
Comentariile lui Sikorski vin în contextul în care Europa se pregăteşte pentru o retragere a sprijinului SUA odată cu revenirea preşedintelui ales Donald Trump la Casa Albă. Trump a promis să accelereze negocierile dintre Kiev şi Moscova.
„Atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană trebuie să ajute Ucraina să obţină o poziţie de negociere mai bună pentru eventuale negocieri viitoare, care ar trebui să fie încurajate şi impuse agresorului, nu victimei”, a spus el.
Soldaţii nord-coreeni care luptă alături de forţele ruse în regiunea Kursk sunt deja „ţinte legitime” pentru armata ucraineană, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
„Ei au intrat într-un război şi sunt, ca atare, combatanţi şi sunt ţinte legitime pentru armata ucraineană. Am văzut soldaţi nord-coreeni care au fost ucişi în acţiune pe câmpul de luptă din interiorul Rusiei.”
Rusia intenţionează să înceapă producţia în serie a rachetei sale balistice cu rază intermediară de acţiune (IRBM) Oreshnik, a susţinut preşedintele rus Vladimir Putin la o reuniune a consiliului de administraţie al Ministerului Apărării, relatează Kyiv Independent.
Rusia a lansat pentru prima dată racheta experimentală Oreshnik într-un atac împotriva oraşului Dnipro pe 21 noiembrie. Putin a susţinut că atacul a fost un răspuns la utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune americane şi britanice pentru a ataca teritoriul rus.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că armata rusă încearcă să ascundă pierderile în rândul soldaţilor nord-coreeni trimişi să lupte în războiul din Ucraina.
Afirmaţiile liderului ucrainean vin după ce Pentagonul şi agenţia de informaţii militare a Ucrainei (HUR) au raportat că trupele nord-coreene au suferit pierderi în timpul operaţiunilor din regiunea Kursk, desfăşurate alături de forţele ruse.
„Rusia nu doar că implică soldaţi nord-coreeni în asalturi asupra poziţiilor ucrainene, dar încearcă şi să le ascundă morţile”, a transmis Zelenski pe canalul său oficial de Telegram.
Potrivit preşedintelui ucrainean, Rusia ar fi recurs la metode extreme pentru a şterge urmele identităţii soldaţilor nord-coreeni decedaţi, inclusiv prin incendierea cadavrelor acestora pe câmpul de luptă. El a distribuit şi un videoclip care ar ilustra acest lucru, însă autenticitatea imaginilor nu a putut fi confirmată.
„Nu există niciun motiv pentru ca nord-coreenii să moară pentru Putin”, a mai spus Zelenski.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, a confirmat implicarea nord-coreenilor în luptele din regiunea Kursk, precum şi primele pierderi înregistrate.
Serviciile de informaţii ucrainene estimează că cel puţin 30 de soldaţi nord-coreeni au fost ucişi sau răniţi în confruntări. Oficialii occidentali avertizaseră încă din toamna acestui an că peste 10.000 de trupe nord-coreene au fost mobilizate în Kursk pentru a sprijini ofensiva rusă.