Cercetarea, prima de acest gen în Marea Britanie, a fost realizată pentru Departamentul pentru Cultură, Media şi Sport (DCMS) prin colaborarea dintre Frontier Economics şi Centrul de Colaborare pentru Arte şi Sănătate al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de la University College London.
Potrivit studiului, chiar şi participarea ocazională la evenimente culturale, de exemplu o dată la câteva luni, poate reduce durerea, fragilitatea şi depresia, diminuând în acelaşi timp dependenţa de medicamente, relatează The Guardian.
Matthew Bell de la Frontier Economics, unul dintre autorii cercetării, subliniază că activităţile artistice, în special cele muzicale, sunt asociate cu îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Beneficiile sunt cuantificabile şi diverse.
De exemplu, persoanele peste 65 de ani care au participat săptămânal la cursuri de desen la muzeul local timp de trei luni au generat economii de aproximativ 1.310 lire sterline per persoană, vizitând mai rar medicul de familie şi raportând o stare de spirit îmbunătăţită.
Profesoara Daisy Fancourt, directorul centrului OMS, explică că artele pot reduce presiunea asupra sistemului de sănătate, ajutând oamenii să îşi gestioneze mai bine propria stare de sănătate. Mai mult, participarea la activităţi culturale poate întârzia apariţia demenţei şi ajută la menţinerea unei vieţi active din punct de vedere fizic şi social.
Din cele 8 miliarde de lire sterline calculate ca beneficii anuale, 7 miliarde reprezintă îmbunătăţirea calităţii vieţii, iar restul se reflectă în creşterea productivităţii la locul de muncă. În medie, consumul de cultură şi participarea la activităţi creative aduc fiecărei persoane beneficii evaluate la 1.000 de lire sterline pe an.
Chris Bryant, ministrul britanic pentru industrii creative, arte şi turism, subliniază importanţa acestor descoperiri pentru conservarea patrimoniului cultural, care poate îmbogăţi viaţa generaţiilor viitoare.