Zeci de mii de oameni au umplut străzile din Georgia în mod regulat, în ultimele săptămâni, de când partidul de guvernământ Visul Georgian a decis să suspende negocierile de aderare la UE. Poliţia a folosit din ce în ce mai mult forţa şi intimidarea în încercarea de a sparge mitingurile.
„Europa trebuie să găsească pârghiile pentru a acţiona. Dacă Europa nu îşi poate exercita influenţa asupra unei ţări de 3,7 milioane de locuitori, cum se poate aştepta să concureze cu giganţii secolului XXI?” a declarat Salome Zourabichvili în faţa europarlamentarilor, la Strasbourg.
UE a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în vederea aderării, în decembrie 2023, dar a suspendat cererea de aderare a acesteia şi şi-a redus sprijinul financiar în iunie, după adoptarea unei legi privind „influenţa străină”, care a fost percepută ca o lovitură dată libertăţilor democratice.
Luni, miniştrii de Externe ai UE au convenit să impună restricţii privind vizele diplomaţilor şi oficialilor guvernamentali georgieni. De asemenea, aceştia au analizat o listă de reprezentanţi georgieni cărora să le impună sancţiuni, însă nu s-a ajuns la niciun acord.
„Dacă suntem sinceri, Europa nu s-a ridicat până acum la înălţimea momentului. Până acum, Europa a făcut faţă provocării doar pe jumătate”, a spus Zourabichvili. „Acolo unde georgienii au luptat zi şi noapte, europenii s-au trezit greu şi au reacţionat greu”, a adăugat preşedinta.
„În timp ce steagurile europene sunt interzise în Tbilisi, georgienii încă aşteaptă măsuri obligatorii de la Bruxelles şi Washington”, a declarat Zourabichvili, adăugând că protestele nu se vor opri „până când Georgia va avea alegeri libere şi corecte”.