Propunerea unei astfel de misiuni internaţionale a câştigat teren în ultimele luni, mai ales în contextul în care ţările europene explorează un rol tot mai activ în apărarea Ucrainei, pe măsură ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, se pregăteşte să preia mandatul pe 20 ianuarie.
„Lituania este un furnizor de securitate în regiune, nu doar un beneficiar”, a subliniat Budrys. „Dacă situaţia o va cere, sunt sigur că steagul Lituaniei va fi prezent”, a mai spus el.
Declaraţiile vin pe fondul eforturilor europene de a sprijini Ucraina, preşedintele francez Emmanuel Macron fiind unul dintre principalii susţinători ai desfăşurării trupelor europene în Ucraina. Macron a discutat această posibilitate atât cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi cu Trump, în cadrul întâlnirilor recente din decembrie.
Într-o convorbire telefonică de luni, Zelenski şi Macron au discutat despre priorităţile Ucrainei privind apărarea antiaeriană şi posibilitatea trimiterii de forţe de menţinere a păcii. Liderii au convenit să continue discuţiile în cadrul unei întâlniri viitoare pentru a consolida garanţiile de securitate ale Ucrainei.
La rândul său, premierul britanic Keir Starmer urmează, de asemenea, să viziteze Ucraina în săptămânile următoare pentru a dezbate iniţiativa de pace, conform Bloomberg.